Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je tu zatím hodně neznámých

Sociolog, spisovatel a diplomat Martin Bútora se narodil roku 1944 v Bratislavě. V listopadu 1989 byl spoluzakladatelem hnutí Veřejnost proti násilí, poté pracoval jako poradce prezidenta V. Havla pro lidská práva.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sociolog, spisovatel a diplomatMartin Bútorase narodil roku 1944 v Bratislavě. V listopadu 1989 byl spoluzakladatelem hnutí Veřejnost proti násilí, poté pracoval jako poradce prezidenta V. Havla pro lidská práva. V roce 1997 přišel s myšlenkou založit nezávislý think tank „Inštitút pre verejné otázky“, stal se jeho prvním prezidentem a působí v něm dodnes. V letech 1999–2003 byl velvyslancem Slovenska v USA. Je autorem tří prozaických knih, televizních a filmových scénářů a překladatelem divadelních her.

Ještě před týdnem se mluvilo o tom, že výsledek českých voleb by mohl mít značný vliv na průběh voleb na Slovensku, které se konají koncem tohoto týdne. Dá se však dnes – u vědomí toho, jak dopadly – o nějakém vlivu mluvit?

V tuto chvíli to je nejednoznačné. Oba hlavní protivníci ve slovenských volbách český výsledek interpretují po svém. Premiér Mikuláš Dzurinda v čele Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ) gratuloval Mirkovi Topolánkovi k vítězství. Šéf strany Směr Robert Fico zase vyzdvihl, že čeští sociální demokraté dostali víc hlasů než v minulých volbách a že díky tomu levice zablokovala možnou vládu pravice. ČSSD ale nevyhrála, a Fico tedy nebude moci zapojit do své kampaně Jiřího Paroubka, jak plánoval. Význam vašich voleb tak na Slovensku ustoupí do pozadí. V jedné věci by však mohly sehrát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].