Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

V mořských hlubinách probíhá nepozorovaný masakr. Jeho obětí se stávají hlubinné ryby. Zjistili to vědci z Memorial University v kanadském St. John’s.

Fotografie: Sekvojce obrovské. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Sekvojce obrovské. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

V mořských hlubinách probíhá nepozorovaný masakr. Jeho obětí se stávají hlubinné ryby. Zjistili to vědci z Memorial University v kanadském St. John’s. Drancování moří a oceánů už přivedlo na pokraj vyhubení mnohé z tradičně lovených rybích druhů, například mečouny, žraloky, rejnoky či tuňáky. Nejznámější je kolaps populací tresek u Newfoundlandu, ke kterému došlo v sedmdesátých letech 20. století a z něhož se tento rybí druh doposud nevzpamatoval. Rybáři se proto zaměřili na netradiční druhy ryb z větších hloubek. A pustili se do jejich lovu opravdu s vervou. Mnohé z těchto ryb se shlukují u vrcholků podmořských hor a jsou díky tomu snadno „na ráně“. Kanadští biologové sledovali po 17 let osudy pěti druhů hlubinných ryb v severním Atlantiku. Pomalu rostoucí zdecimované populace nestačí ulovené ryby nahrazovat. Jejich stavy klesly na 2 % původních počtů.

Střemhlavý pád prožil na přelomu roku jihokorejský národní hrdina U-suk Huang. Vyšetřovací komise z Národní univerzity v Soulu provedla hloubkovou kontrolu v jeho laboratoři a nenašla jediný důkaz o existenci 11 linií lidských embryonálních kmenových buněk, s nimiž Huang vstoupil v květnu 2005 do historie jako první, kdo dokázal vytvořit nemocným lidem „na míru“ buňky pro léčbu závažných onemocnění. Publikace objevu již byla vyškrtnuta z prestižního vědeckého týdeníku Science a Huang je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].