Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Musíme se znovu ptát, kdo jsme

Profesor Udo Di Fabio (52) patří k nejvýznamnějším německým právníkům: je ústavním soudcem v Karlsruhe, učí veřejné právo na univerzitě v Bonnu, je autorem komentáře k německé ústavě a vydal řadu knížek.

Fotografie: Udo Di Fabio. • Autor: Respekt
Fotografie: Udo Di Fabio. • Autor: Respekt

ProfesorUdo Di Fabio (52) patří k nejvýznamnějším německým právníkům: je ústavním soudcem v Karlsruhe, učí veřejné právo na univerzitě v Bonnu, je autorem komentáře k německé ústavě, píše komentáře do Frankfurter Allemeine Zeitung a vydal řadu knížek, z nichž poslední Die kultur der Freiheit vzbudila před nedávnem v Německu značnou pozornost. Právo je pro něj součástí širšího filozofického a společenského konceptu, a proto „iustitia“ je vždy víc než „lex“. V minulých dnech navštívil Senát ČR. Prof. Udo Di Fabio je ženatý, má čtyři děti.

Ve své poslední knize, která vyvolala ve vaší zemi velký zájem, jste napsal, že se kulturní předpoklady naší společnosti musí změnit. Co si pod tím máme představit?

Kultura je složitý pojem a já ho chápu podobně jako Samuel P. Huntington, tedy jako základní každodenní postoje. Jako hledání odpovědí na jednoduché otázky, které každého člověka zaměstnávají: Co je dobrý život? Jaké cíle má život? Je skutečným cílem sebeuskutečnění? Je cílem člověka se na něco vázat? Je mým cílem se vzdělávat? Potřebuje být člověk šťastný? Co je to vlastně smrt? Jak se mám ke smrti postavit? Jaký „náklad“ unesu na svých zádech? Na čem se chci spolupodílet a s čím nechci mít nic společného?

Kultura je tedy hledání odpovědí na základní a prastaré otázky životní orientace. Máme říkat dětem, že základní hodnoty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].