Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bohatí proti chudým

Cirkus WTO opět rozkládá své šapitó, na programu jsou zemědělství a služby. Desátého března se v Londýně setkají představitelé Evropské unie, Spojených států a klíčových rozvojových zemí k jednání, jehož výsledek by měl ovlivnit podobu světového obchodu na léta dopředu.

Cirkus WTO opět rozkládá své šapitó, na programu jsou zemědělství a služby.

Desátého března se v Londýně setkají představitelé Evropské unie, Spojených států a klíčových rozvojových zemí k jednání, jehož výsledek by měl ovlivnit podobu světového obchodu na léta dopředu. Nenajdou-li totiž společnou řeč, větší zapojení chudších, na zemědělství závislých rozvojových zemí do světové ekonomiky bude opět odloženo.

Agenda dalšího kola jednání o volném obchodě je přitom rozsáhlá: vedle shody o snížení dotací a cel na klíčové zemědělské komodity zbývá dosáhnout výraznějšího pokroku prakticky ve všech sektorech služeb, omezení celních formalit či zlepšení přístupu na vyspělé trhy pro výrobky z nejchudších zemí.

Citlivé věci

Od přijetí Všeobecné dohody o clech a obchodu GATT v roce 1947 proběhlo celkově osm kol globalizačních obchodních jednání, která vedla k podstatnému snížení cel u většiny průmyslových výrobků, relativně skromnějším úspěchům u zemědělské produkce a minimálnímu pokroku v oblasti služeb. Současné deváté kolo bylo oficiálně zahájeno v listopadu roku 2001 v Kataru a nyní v Londýně má mít další pokračování. Trend v posledních letech přitom vychází vstříc potřebám rozvojových zemí. Že je opravdu o čem jednat, dokládá například zkušenost Bangladéše s rozsáhlou zemědělskou a textilní produkcí, na jejíž vývozy do Spojených států byla v roce 2002 vyměřena cla ve stejné výši (asi 330 mil. USD) jako na dvanáctkrát vyšší vývozy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].