Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nestat se užitečným idiotem

JIŘÍ PEHE (49) vystudoval práva v Praze na Karlově univerzitě. V roce 1981 emigroval, ve Spojených státech absolvoval obor mezinárodní vztahy na Columbia University v New Yorku. V letech 1985–88 byl ředitelem pro východoevropská studia v nevládní organizaci Freedom House. Jako šéfanalytik později pracoval v Rádiu Svobodná Evropa a Open Media Research Institute. V letech 1997–99 pracoval jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Dnes je ředitelem pražské pobočky New York University, kde rovněž přednáší.

Fotografie: Jiří Pehe, Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pehe, Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

JIŘÍ PEHE (49) vystudoval práva v Praze na Karlově univerzitě. V roce 1981 emigroval, ve Spojených státech absolvoval obor mezinárodní vztahy na Columbia University v New Yorku. V letech 1985–88 byl ředitelem pro východoevropská studia v nevládní organizaci Freedom House. Jako šéfanalytik později pracoval v Rádiu Svobodná Evropa a Open Media Research Institute. V letech 1997–99 pracoval jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Dnes je ředitelem pražské pobočky New York University, kde rovněž přednáší.

Jak čtete dění kolem Stanislava Grosse?

To dění vnímám v několika rovinách – co znamená v politice a jak se vyjevuje skrze média. Jako analytik se ptám také po širších souvislostech. Nejprve o politice. Ať už motivy zveřejnění informací byly jakékoli, existuje dle mého soudu už dnes dostatek důkazního materiálu, na jehož základě by měl předseda vlády jednoznačně odstoupit. Není možné, aby zemi vedl člověk, na kterého se nabalilo tolik věcí, které jsou jasně neslučitelné s výkonem jeho funkce.

A druhá rovina?

Když se rozpoutá takový skandál – nepátrám po tom, zda to byla náhoda, nebo ne –, začne k sobě přitahovat spoustu jiných zájmů. Ty je nutno rozšifrovat, aby se člověk nestal užitečným idiotem, aby se nenechal využívat lidmi v pozadí, kteří začnou kauzu nějakým způsobem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].