Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Na státní úrovni jsou sice vztahy mezi Němci a Čechy nebývale solidní, veřejné mínění však na obou stranách občas propadá obavám, nedůvěře, ba dokonce nevraživým stereotypům. Pro knihu Josefa Škrábka Včerejší strach se obtížně hledá tematická přihrádka, neboť od velké historie volně přechází k osobním historkám a žánrově těká mezi výkladem, esejem a beletrizovanými memoáry. Právě tím však ukazuje, jak komplexní je česko-německá problematika. Autor, který pochází z Valče na Karlovarsku, poutavě vylíčil svou osobní verzi dějin, která jistě není vědecky objektivní, může však být lidsky přijatelná pro Čechy i Němce. O prvním vydání knihy jsme už před časem referovali, nyní přichází Vyšehrad s druhou, podstatně rozšířenou verzí.

vobrazek_342.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_342.jpeg • Autor: Respekt

Na státní úrovni jsou sice vztahy mezi Němci a Čechy nebývale solidní, veřejné mínění však na obou stranách občas propadá obavám, nedůvěře, ba dokonce nevraživým stereotypům. Pro knihu Josefa Škrábka Včerejší strach se obtížně hledá tematická přihrádka, neboť od velké historie volně přechází k osobním historkám a žánrově těká mezi výkladem, esejem a beletrizovanými memoáry. Právě tím však ukazuje, jak komplexní je česko-německá problematika. Autor, který pochází z Valče na Karlovarsku, poutavě vylíčil svou osobní verzi dějin, která jistě není vědecky objektivní, může však být lidsky přijatelná pro Čechy i Němce. O prvním vydání knihy jsme už před časem referovali, nyní přichází Vyšehrad s druhou, podstatně rozšířenou verzí.

•••

Zbyněk Havlíček (1922–1969) patřil k zakladatelům spořilovské skupiny surrealistů, která vznikla v roce 1943. Po válce studoval psychologii, estetiku a filozofii, později působil jako psychoterapeut. Vedle rozsáhlého básnického díla napsal řadu teoretických esejů, v nichž vycházel z odborných poznatků psychoanalýzy i z vlastních niterných zážitků praktikujícího surrealisty. Jejich obsáhlý soubor Skutečnost snu z Torstu dává nahlédnout do osamělého a důkladného promýšlení otázek lidského vědomí a nevědomí, a to především v hraničních polohách, které jsou spojeny s šílenstvím, ale také s poezií. Myšlenková energie, jež z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].