Často hledáte, jak…
Obálka vydání 48/2005
48/2005 • 27. 11. – 4. 12. 2005

2005/48

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

věřím, že i v tomto čísle Respektu pro vás máme dostatečně kvalitní a zajímavé čtení. V rubrice
Civilizace narazíte na zajímavý a nečekaný spor o to, kdo bude mít v budoucnosti kontrolu nad internetem. O bratrech Mašínech již víme vše, jejich spolubojovníci ale zůstávají prakticky neznámí. V rubrice Téma proto přinášíme pozoruhodný příběh jednoho z nich, Václava Švédy a jeho rodiny. O kus dál narazíte na rozbor problému popíračství holocaustu v Čechách, aktuálně nyní rozvířený spory o tábor v Letech u Písku. Na straně šest reportujeme o tom, jak se dnes na českých školách učí moderní dějiny.

Zahraničí

Svět kolem

Jiří Sobota

Angela šla do světa

Zbyněk Petráček

Středa. Ráno po parlamentním schválení nové vlády začíná první pracovní den první německé kancléřky v historii. „Cestu ze svého berlínského bytu na Muzejním ostrově do úřadovny kancléře může bez problémů urazit pěšky,“ píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, „nicméně dnes si bere letadlo.“ Merkelová totiž zahájila svou premiérskou dráhu politikou nikoli domácí, ale evropskou. Jak velí tradice, svou první cestu namířila do Francie, a jak velí zájem Německa a Evropy, pokračovala v ní směr Brusel (EU, ale i NATO) a Londýn (současná předsedající země EU a její lídr Tony Blair). Z této cesty nelze dělat předčasné závěry, ale leccos naznačila.

Vpřed, hranicím vstříc

Taťána Hoffmanová

Na první pohled by se mohlo zdát, že analýza současné politické krize v Izraeli si žádá spíše přírodovědce než schopného komentátora: „Zemětřesení, hurikán, tornádo, bouře, výbuch sopky, vulkán.“ To je jen část výrazů, které provázejí poslední tři týdny zdejší politiku. Náhle je vše jiné, nezůstal kámen na kameni.

Chcete je rozehnat? Dáme vám šanci

Maciej Ruczaj

Poznaň je známa jako město veletrhů. Jenže před týdnem upoutala evropskou mediální pozornost z jiného důvodu. Policie tam násilně ukončila nepovolený Pochod rovnosti, jehož cílem bylo „upozornit na problém diskriminace menšin“, především homosexuálů. Byla to už několikátá akce tohoto typu v Polsku – pokaždé je provázela atmosféra společenského konfliktu, emocí a občas i násilí.

Do Chorvatska bez pasu

Jan Havránek

Může to znít trochu nečekaně: za poslední dva měsíce se už potřetí dovídáme, že se Evropská unie hodlá v budoucnu rozšířit o státy, které byly až dosud vnímány spíše v souvislosti s válečným běsněním. Nadějnými čekateli na členství se staly Bosna a Hercegovina, Chorvatsko a Makedonie, jednání mají na dosah také Srbsko, Černá Hora a Albánie.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Minulost není mandarinka

Kateřina Mahdalová

„Já bych je normálně postřílel,“ zvedá hlas viditelně rozrušený žák deváté třídy na chodbě základní školy Litvínovská v Praze-Proseku. Myslí tím lidi, kteří se za minulého režimu podíleli na věznění a týrání takzvaných vlastizrádců. A děti hemžící se kolem se jeho emocím nediví. Prosecká škola se totiž zapojila do projektu společnosti Člověk v tísni s názvem Příběhy bezpráví – komunistické Československo a žáci už zhlédli dokument o koncentrácích 50. let.

Po stopách holčičky

Jáchym Topol

Ratha ta ta ta

Eliška Bártová

Ze zdravotnictví se opět stalo téma číslo jedna. Po nucené správě uvalené novým ministrem zdravotnictví na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ovládlo toto téma na celý týden i debatu v českém sněmu. Fronta se ale nenatáhla podle věcného pohledu na jádro problémů zdejšího zdravotnictví, spíš podle politických barev. Za ministra Ratha, nepřímo obviňujícího opoziční politiky z účasti na tunelování zadlužené pojišťovny, se samozřejmě postavili „jeho“ sociální demokraté. Naopak nesmiřitelně proti jsou lidé z ODS. Ve vzájemném přetahování trochu zapadlo, že jde-li v probíhajícím sporu hlavně o cenu a úroveň zdejší zdravotní péče, stihl už nový ministr udělal některé kroky správným směrem.

Těžké časy velkého stěhování diváků

Indiana Jones na kongresu ODS

Silvie Lauder

Neměl to být kongres, na němž by se něco důležitého rozhodlo, ani takový, kde by se volil nový vůdce, přesto bylo víkendové setkání občanských demokratů v Brně důležité. ODS dopředu oznámila, že na tomhle setkání představí svoji novou, „lidštější“ a usměvavější tvář.