Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Indiana Jones na kongresu ODS

Neměl to být kongres, na němž by se něco důležitého rozhodlo, ani takový, kde by se volil nový vůdce, přesto bylo víkendové setkání občanských demokratů v Brně důležité. ODS dopředu oznámila, že na tomhle setkání představí svoji novou, „lidštější“ a usměvavější tvář.

Fotografie: Hádejte, komu z nich se tleskalo vestoje. (Klaus a Topolánek v Brně.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Hádejte, komu z nich se tleskalo vestoje. (Klaus a Topolánek v Brně.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Neměl to být kongres, na němž by se něco důležitého rozhodlo, ani takový, kde by se volil nový vůdce, přesto bylo víkendové setkání občanských demokratů v Brně důležité. ODS dopředu oznámila, že na tomhle setkání představí svoji novou, „lidštější“ a usměvavější tvář.

Utíkejte po modré

Změna byla patrná už při prvním pohledu do kongresových prostor – alespoň v porovnání s minulými sněmovními volbami a kampaní. Ve výzdobě, chování i v programu. K tradiční modré přibyla hřejivá oranžová (zářila i na kravatách politiků a na šátcích hostesek), ze žluto-černého desatera slibujícího před minulými volbami obranu českých národních zájmů a „konec starých časů“ je modro-oranžové dvanáctero, přehledné a poměrně srozumitelně vysvětlující návrhy daňové reformy, justiční minireformy, podpory podnikání a vzdělání či boje proti nezaměstnanosti a korupci. Smrtelně patetické výzvy Zastavte socialisty! a Národ volí Klause! vystřídal odlehčený spot Filipa Renče, v němž postava připomínající Indianu Jonese prochází za dramatické hudby temnou jeskyní a hořící pochodní osvětluje tu ceduli restaurace IV. cenové skupiny, kde je odpovědným vedoucím Jiří Paroubek, onde sotva viditelný, pavučinami obestřený nápis Akce čisté ruce či velké sudy s visačkou Aféra Unipetrol. Nakonec míjí hořící písmena KSČSSD a začne prchat – k východu z jeskyně ho dovede modrá turistická…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].