Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Fotografie: Medicína mezi snem a realitou. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Medicína mezi snem a realitou. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Na internetu se objevila reklama na nový „lék na hubnutí“. Jde o fentermin, vyráběný jednou rakouskou firmou a zařazený i do českého oficiálního seznamu léků. Je to špatná zpráva. Jde totiž o přípravek, jehož užívání je spojeno s vážnými riziky. Účinná látka tohoto preparátu se totiž podobná stařičkému fenmetrazinu a dexfenmetrazinu, které rovněž snižují chuť na jídlo a pocit hladu, které však byly již dávno vyřazeny z používání, protože jsou návykové. Výrobce to ostatně přiznává, když v materiálech pro lékaře uvádí, že fentermin nesmí být předepisován osobám se sklonem k „lékové závislosti“. Tedy osobám se sklonem vykazovat abstinenční příznaky po vysazení léků. Spíše než lékem by tedy bylo na místě fentermin nazývat jako to, čím fakticky je – drogou.

Že mezi léčivy a drogami vede jen velmi tenká hranice, ostatně připomíná i jedno z nedávných vydání britského lékařského časopisu The Lancet (www.thelancet.com), které je věnováno právě tomuto tématu a které se také zabývá nebezpečími, jež jsou spojena s tzv. lehčími drogami. Tedy s návykovými látkami o trochu méně rizikovými, než je například heroin či morfin.

Vedle již notoricky známé „rekreační drogy“ extáze (MDM), při jejímž nadměrném požití hrozí vysoká horečka, zadržení vody v těle, porucha jater – a při delším požívání také těžké neuropsychiatrické poruchy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].