Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Podfuk s plynem praskl

Letošní zima přinesla jednu novinku. Lidé se vrátili k uhlí. Elektřina a plyn, na které s masivní podporou státních miliard přešli v minulých letech, jsou totiž čím dál dražší. Především venkov tak revoluce v „čistém vytápění“ teprve čeká. Ale někde s ní už začali.

Fotografie: Jiří Štojdl a Ivana Božáková: Vzhůru z plynového otroctví. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Štojdl a Ivana Božáková: Vzhůru z plynového otroctví. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Letošní zima přinesla jednu novinku. Lidé se vrátili k uhlí. Elektřina a plyn, na které s masivní podporou státních miliard přešli v minulých letech, jsou totiž čím dál dražší. Především venkov tak revoluce v „čistém vytápění“ teprve čeká. Ale někde s ní už začali.

Když ptáčka lapají

Je málo po čtvrté hodině, kouř nad střechami několika domů Horní Stropnice v Novohradských horách prozrazuje, že jejich obyvatelé se právě vrátili z práce domů a začínají zatápět. Náhodný chodec se neubrání otázce, jak je to vlastně možné. Vždyť na to, aby tenhle obrázek zmizel, jsme už do nejrůznějších kapes nastrkali desítky miliard.

Odstartovalo to hned počátkem 90. let, kdy zdravotní a ekologická devastace zdejšího prostoru volala po rychlé změně vytápění. Uhlí plné síry už bylo dál neúnosné. A stát přišel s východiskem: začal domácnostem dotovat elektrické přímotopy – příspěvkem na investice a především laciným proudem, který domácnosti s přímotopy měly za třetinovou cenu. Řada ekologů a expertů přitom varovala, že jde o nesmyslné řešení, že proud stejně vzniká spalováním uhlí v elektrárnách a jeho cena je oproti světové neudržitelně nízká, ale úřady prosadily svou. Jakmile ovšem zvýšená spotřeba elektřiny posloužila jako úspěšný argument pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, přestaly být přímotopové domácnosti hájené a dnes je topení elektřinou stejně jako jinde ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].