Často hledáte, jak…
Obálka vydání 3/2005
3/2005 • 16.–23. 1. 2005

2005/3

Domov

Připomeňme si

Adam J. Švejda

Podfuk s plynem praskl

Hana Čápová

Letošní zima přinesla jednu novinku. Lidé se vrátili k uhlí. Elektřina a plyn, na které s masivní podporou státních miliard přešli v minulých letech, jsou totiž čím dál dražší. Především venkov tak revoluce v „čistém vytápění“ teprve čeká. Ale někde s ní už začali.

U šumavských lovců lebek

Eliška Bártová

Koho semlel Mlýn

Jaroslav Spurný

Otazníky kolem policejního týmu Mlýn se týden po odhalení jeho existence spíš zvětšují, než abychom měli víc jasno. Podezření na skupinku policistů pracujících nelegálně proti politickým oponentům premiéra Grosse je dnes stejně pravděpodobné jako možnost, že se „odhalením“ Mlýnu snaží několik vysoce postavených osobností z policie a politiky zamést stopy svých nekalostí a udržet si volnou cestu k moci.
Když Hospodářské noviny zveřejnily minulý týden zprávu o speciálním policejním týmu Mlýn, vypadalo to na přehledný skandál. Tajná jednotka podřízená ilegálně přímo ministrovi jako by potvrzovala obavy ze zneužití moci, které je vůči zdejší policii slyšet přinejmenším poslední rok. Tisk naznačoval možné angažmá Mlýnu ve sběru informací na premiérovy politické rivaly, což podbarvovala informace, že se Gross scházel s jeho členy konspirativně po hotelích. Právníci a politici na stránkách novin mluvili o protizákonném postupu ministerského předsedy a Gross sám nedokázal existenci týmu srozumitelně vysvětlit.

Nechceme tu staré lidi

Jana Neumannová

Zatím jsou to jen ojedinělé hlasy, ale ozývají se nezávisle na sobě z různých koutů země: V naší čtvrti nechceme nový domov důchodců. Proč se ale lidé bouří proti spoluobčanům, kteří se odlišují jedině věkem?

Boxer Foldyna jde do akce

Silvie Lauder

Jedna z nejvýraznějších figur sociální demokracie na sebe znova upozornila předminulý týden – to když se bývalý námořník a boxer Jaroslav Foldyna (44) málem popral na krajské konferenci a pak se překvapivě vzdal pozice šéfa vlivné ústecké ČSSD.

Komentáře

Titan na Zemi

Zbyněk Petráček

Proč zůstat v Iráku

V éře Rychetského

Tomáš Němeček

Zapomeňte na starý Ústavní soud. Už to není instance poslední záchrany pro ty, jimž komunisté sebrali majetek – naopak. Ve sporu o zámek Opočno se zde minulý čtvrtek nedomohla ochrany restituentka proti státu, ale stát proti restituentce. A nešlo o náhodné či technické rozhodnutí – byl to silný výrok, jakési pomyslné „programové prohlášení“ nových ústavních soudců. Tedy ještě jednou: 13. ledna 2005 skončilo v České republice navracení velkého majetku; soudní cestou se ho už nikdo nedomůže.
Tvář nového konstitučního tribunálu pod předsednictvím Pavla Rychetského dosud není zcela zřetelná, pomalu se však začíná rýsovat. Už podruhé pomohli soudci silnějšímu proti slabšímu, ve shodě s politickým přáním. Není vyloučeno, že ještě někdy v budoucnu příjemně překvapí. Dosavadní étos této instituce je však pryč.

Andropov Blízkého východu

Zbyněk Petráček

Ve hvězdách

Miloš Doležal

Návrh pro Petru Buzkovou

Petr Matějů

Už dlouho nebyla k vidění taková bouře odporu mezi vědci – navíc taková, že může zajímat i daňové poplatníky. Zapojují se do ní nejznámější jména, včetně genetika a imunologa Václava Hořejšího, chemika Antonína Holého nebo astronoma Jiřího Grygara. Vždyť také jde o navýsost důležitou věc: podle čeho má stát financovat výzkum? Jak poznáme, že erární miliardy v kolonce se vznešeným názvem „věda a výzkum“ ve skutečnosti neplynou na projekty chabé, plýtvavé či prostě zbytečné?
Badatelé měli být vystaveni veřejné zkoušce kvality. Řekněme rovnou, že napoprvé se to zrovna nepovedlo. A to především proto, že se hrálo na více hřištích za různých podmínek. Zatímco vysoké školy byly postiženy tvrdou selekcí, v Akademii věd se rozdělily peníze víceméně rovnoměrně, o ostatních rezortech ani nemluvě. V tom je dnes podstata věci a tady je třeba začít s reformou.