Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hudební diverzanti dobyli Minsk

Fotografie: Náš výsadek v Minsku (zprava): Fischerová, klavírista a skladatel Dobiáš, Bartoš a Bratský. Foto Jurij Pljuščev • Autor: Respekt
Fotografie: Náš výsadek v Minsku (zprava): Fischerová, klavírista a skladatel Dobiáš, Bartoš a Bratský. Foto Jurij Pljuščev • Autor: Respekt

Asi jen Aleš Michalevič a pár dalších disidentů vědělo, o co skutečně jde: že klub Gudwin v Minsku zavírají úřady běloruského diktátora Lukašenka v obavách z podvratného výsadku českých poslanců. Psal se pátek 3. června a do začátku naprosto výjimečné akce pro běloruskou opozici zbývaly jen dva dny.

Řekni Karáskovi ne

Jezdit do Běloruska a „podkopávat“ Lukašenkův režim se v Česku stalo dobrým zvykem. A při dozírání na loňské volby si poslanci Svatopluk Karásek (Unie svobody) a Petr Bratský (ODS) vymysleli nový bojový plán: vyjet do Minsku znova a místo peněz nebo tiskárny podpořit disidenty muzikou. K autorům nápadu se přidala ještě Táňa Fischerová a stínový ministr školství Walter Bartoš a první červnový víkend pak spiklenci do Běloruska na své vlastní náklady opravdu odletěli – jenomže bez Karáska. Ten nedostal vízum – zřejmě jako opožděný výraz díků za to, že loni na protilukašenkovské demonstraci četl v Minsku Havlův dopis.

I když jako oficiální důvod pronájmu klubu nestojí koncert, ale vernisáž české fotografické výstavy ANO pro Evropu, běloruští tajní vědí své. Po Karáskově rozhovoru pro ČTK si dali dohromady Čechy rezervovaný klub s poslaneckou cestou a Gudwin je včas „z hygienických důvodů“ uzavřen. Koncert se narychlo přesouvá na českou ambasádu.

Samotní poslanci a doprovodný klavírista Daniel Dobiáš přistávají na minském…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].