Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nemyslete, že jsem spadl z měsíce

Jan Hřebejk se narodil v roce 1967 v Praze. Na gymnáziu se seznámil s Petrem Jarchovským, budoucím scenáristou, s nímž po revoluci vytvořil pozoruhodnou filmařskou dvojici. Po studiu na FAMU (scenáristika a dramaturgie) debutoval úspěšným muzikálem „Šakalí léta“. Následujících šest let pracoval především pro televizi, na přelomu století natočil filmy „Pelíšky“ a „Musíme si pomáhat“, které posbíraly několik profesních cen (Český lev), druhý z jmenovaných filmů získal navíc nominaci na Oscara. Zatím posledním Hřebejkovým počinem je snímek „Horem pádem“, který před dvěma týdny vynesl autorovi další ocenění za nejlepší domácí snímek. Jan Hřebejk působí také jako divadelní a reklamní režisér. Je ženatý a bezdětný.

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Jan Hřebejk

se narodil v roce 1967 v Praze. Na gymnáziu se seznámil s Petrem Jarchovským, budoucím scenáristou, s nímž po revoluci vytvořil pozoruhodnou filmařskou dvojici. Po studiu na FAMU (scenáristika a dramaturgie) debutoval úspěšným muzikálem „Šakalí léta“. Následujících šest let pracoval především pro televizi, na přelomu století natočil filmy „Pelíšky“ a „Musíme si pomáhat“, které posbíraly několik profesních cen (Český lev), druhý z jmenovaných filmů získal navíc nominaci na Oscara. Zatím posledním Hřebejkovým počinem je snímek „Horem pádem“, který před dvěma týdny vynesl autorovi další ocenění za nejlepší domácí snímek. Jan Hřebejk působí také jako divadelní a reklamní režisér. Je ženatý a bezdětný.

Při přebírání Českého lva za film „Horem pádem“ jste řekl, že větší radost by vám udělalo, jen kdyby odstoupil premiér. Co vám na Grossovi vadí?

Mám asi takovou konzervativnější představu, že předsedou vlády by neměla být figura na hranici směšnosti. Já jsem měl pochybnosti i o jiných premiérech, Grossovi předchůdci vysílali dost šílené signály, ale vysvětlení, která předložil k tak závažným podezřením včetně prohlášení manželky, že se v Čechách nedá podnikat, mi přišla natolik slabá a nedůstojná, že myslím, že by měl odejít.

Český lev se tím přiblížil Oscarům. Ty se s příchodem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].