Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lidé, kteří rozhodnou o vládě

Už za dva týdny sociální demokraté rozhodnou o budoucnosti současného kabinetu. Buď podporou Stanislava Grosse vrátí na scénu vládní krizi a stín sílících komunistů, nebo naopak nalezením náhrady za současného zkompromitovaného premiéra dají koalici šanci na další práci. Není proto bez zajímavosti, v jakých debatách a s jakými informacemi si tvoří názor běžní delegáti sjezdu, jejichž hlas nakonec rozhodne.

Fotografie: Delegátka Žďárová: Je to za námi – doufám. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Delegátka Žďárová: Je to za námi – doufám. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Už za dva týdny sociální demokraté rozhodnou o budoucnosti současného kabinetu. Buď podporou Stanislava Grosse vrátí na scénu vládní krizi a stín sílících komunistů, nebo naopak nalezením náhrady za současného zkompromitovaného premiéra dají koalici šanci na další práci. Není proto bez zajímavosti, v jakých debatách a s jakými informacemi si tvoří názor běžní delegáti sjezdu, jejichž hlas nakonec rozhodne.

Ani kdyby sám chtěl

Nahlédnout do představ volitelů budoucnosti jsme se vypravili na východ Čech. Královéhradecký kraj totiž počtem straníků i názorovým vějířem patří v ČSSD mezi průměr. Tamní organizace dnes mnohem více trápí problémy s napadaným sněhem než tanec špinavých peněz kolem premiéra. „Ani jsme se kvůli tomu nescházeli, nepovažovali jsme to za důležité,“ říká k aféře místopředsedkyně krajské ČSSD Vladimíra Lesenská. „Náš kraj už někdy v únoru rozhodl, že na předsedu podporuje Stanislava Grosse a neslyšela jsem jediný názor, že by se to teď mělo změnit.“ Sídlo ČSSD v Hradci Králové zvané Střelnice tak zeje prázdnotou a místo plakátů zvoucích na vášnivé mítinky či debaty zde visí poutače na travesti show. Ani okresní organizace nesvolaly žádnou mimořádnou schůzi, kde by o případu svého předsedy straníci rokovali. Nejblíže tomu byli v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde ale na setkání straníků řešili „lidoveckou zradu“: „Předseda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].