Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Až dorazí cizinci

Jako tanec ve vejcích vypadá zdejší politická diskuse o imigraci. Ve svých vystoupeních poslanci toto téma obcházejí uctivým obloukem a slovo imigrant vyslovují jen polohlasně. Rozpaky, které imigrace budí, jdou napříč celým politickým spektrem. O nálepku xenofoba či rasisty stojí jen málokdo, ale popudit voliče, kteří běžně užívají v souvislosti s imigranty slova jako „pakáž a verbež“, také nikdo nechce. Určitý průlom znamenalo vystoupení Vladimíra Špidly, který s poukazem na hroutící se důchodový systém konečně navrhl řízenou imigraci. Ministerstvo práce pak vypracovalo projekt nazvaný Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků a rozběhla se mediální kampaň, přesvědčující Čechy, že bez cizinců se neobejdou. Prostřednictvím speciální přílohy se jí účastnil i Respekt, který tradičně zastává proimigrační postoj a podporuje rozvoj multikulturní společnosti. To vše je chvályhodné, až na ten růžový papír, do kterého je debata o celém problému zabalena.

Přijdou tak jako tak

Předně je třeba rázně odmítnout populistickou argumentaci, podle níž projekt pomůže zabránit kolapsu důchodového systému. Je otázkou, zda Vladimír Špidla skutečně věří svému tvrzení, že legální imigranti do rozpočtu více peněz přinesou, než z něj odčerpají, nebo zda jde jen o účelové tvrzení.

V současnosti žije v ČR legálně asi 240 000 cizinců, z nichž plné dvě třetiny pracují. V porovnání se západními zeměmi je to úžasný poměr. Ve většině z nich je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].