Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Do krajů míří peníze, hurá

Sněmovna minulou středu rozhodla o tom, kolik peněz dostanou kraje. Nebude to vládou původně navrhovaných 56 miliard korun, ale jen polovina. „To, že poslanci sociální demokracie snižují po prohraných krajských volbách financování krajů na polovinu svého záměru před volbami, je sice upřímné, ale nedospělé,“ zlobil se poslanec Vlastimil Tlustý (ODS). Jenže s návrhem na snížení přišel jeho stranický kolega Walter Bartoš. Měl totiž strach, že by plná suma mohla za současných podmínek krajům dost ztížit život.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Sněmovna minulou středu rozhodla o tom, kolik peněz dostanou kraje. Nebude to vládou původně navrhovaných 56 miliard korun, ale jen polovina. „To, že poslanci sociální demokracie snižují po prohraných krajských volbách financování krajů na polovinu svého záměru před volbami, je sice upřímné, ale nedospělé,“ zlobil se poslanec Vlastimil Tlustý (ODS). Jenže s návrhem na snížení přišel jeho stranický kolega Walter Bartoš. Měl totiž strach, že by plná suma mohla za současných podmínek krajům dost ztížit život.

Zvyšte platy, balíci

Kraje dostaly hned po svém vzniku do vínku důležité úkoly. Zřizují střední školy, nemocnice, organizace poskytující sociální služby, starají se o silnice, o hromadnou dopravu, divadla a knihovny, vzhled krajiny. Celé dva roky byla ale jejich samostatnost podvázaná tím, že zcela závisely na dotacích od státu. Teprve v roce 2002 dostaly část – 3,1 % – z daní. To kryje asi pětinu jejich výdajů. Letos na jaře předložila vláda novelu zákona, podle níž se kraje měly podílet na výnosech z daní patnácti procenty – tedy v současných číslech 56 miliardami korun. Polovinu z nich tvoří peníze na platy učitelů středních (i soukromých a církevních) škol. A právě kolem této sumy se ve sněmovně rozpoutal největší boj.

Předseda školského výboru sněmovny Walter Bartoš (ODS) při druhém čtení zákona letos v říjnu navrhl, aby kraje 28…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].