Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Skrytý trh za 30 miliard

Je to trh, o kterém se v České republice zatím málo píše a mluví. Přitom má miliony zákazníků a rychle rostoucí balík peněz, v současnosti odhadovaný na 30 miliard dolarů. Oč jde? O vysokoškolské vzdělání. Vývoj se v posledních letech dostal tak kupředu, že „vývoz vzdělání“ – tedy lákání zahraničních studentů či zakládání univerzitních poboček v cizině – se stal důležitou součástí ekonomik především anglosaského světa. Spojené státy, Británie, Austrálie a Nový Zéland odstraňují překážky bránící jejich „exportérům vzdělanosti“ a soupeří o perspektivní trhy Indie a Číny. Kontinentální Evropa až na několik výjimek (například Nizozemsko) zatím spíše pasivně přihlíží. Dřív či později nás však tento trend nemine.

Fotografie: Copak tohle je nějaký supermarket, aby sem mohl každý? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Copak tohle je nějaký supermarket, aby sem mohl každý? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Je to trh, o kterém se v České republice zatím málo píše a mluví. Přitom má miliony zákazníků a rychle rostoucí balík peněz, v současnosti odhadovaný na 30 miliard dolarů. Oč jde? O vysokoškolské vzdělání. Vývoj se v posledních letech dostal tak kupředu, že „vývoz vzdělání“ – tedy lákání zahraničních studentů či zakládání univerzitních poboček v cizině – se stal důležitou součástí ekonomik především anglosaského světa. Spojené státy, Británie, Austrálie a Nový Zéland odstraňují překážky bránící jejich „exportérům vzdělanosti“ a soupeří o perspektivní trhy Indie a Číny. Kontinentální Evropa až na několik výjimek (například Nizozemsko) zatím spíše pasivně přihlíží. Dřív či později nás však tento trend nemine.

97 milionů zákazníků

Počet všech vysokoškolských studentů na světě se v současnosti odhaduje na 97 milionů, z toho 1,8 milionu se učí v zahraničí. Obě čísla se ovšem rok od roku zvyšují. Za školné a další výdaje spojené se studiem dnes tito zákazníci utrácejí už zmíněných 30 miliard dolarů.

Zdaleka nejde o liberalizovaný trh, „vývozu vzdělání“ dnes brání řada více či méně viditelných překážek. Nejde jen o udělování akreditací pobočkám zahraničních univerzit, o vízovou povinnost pro studenty či o uznávání cizích diplomů. Domácí poskytovatelé vzdělání mají řadu výhod včetně dotací z veřejných rozpočtů. V některých zemích je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].