Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Fotografie: E. F. B. Foto: archiv • Autor: Respekt
Fotografie: E. F. B. Foto: archiv • Autor: Respekt

Rozporuplnou osobnost skladatele, režiséra, herce a zpěváka Emila Františka Buriana (1904–1959), připomene toto úterý premiéra projektu Kladivo na E. F. B. v pražském Divadle Archa. Jako žánr zvolili autoři v čele s režisérem Jiřím Pokorným multimediální „inscenovaný dokument“, což je v podstatě pásmo hraných scén z Burianova života s filmovými dotáčkami a ukázkami jeho tvorby.

Burian byl bouřlivák, snílek a vynikající umělec s téměř renesančním záběrem. Již v jednadvaceti složil úspěšnou operu, která byla uvedena na scéně zlaté kapličky, a ve třiceti vedl vlastní divadlo D 34, v jehož přestavěných prostorách nyní sídlí Archa. Jako řada jeho vrstevníků vstoupil do komunistické strany. Jeho levičáctví mělo ovšem meze: v roce 1937 reagoval například kriticky na Stalinovy čistky mezi sovětskými umělci. Antifašistické postoje zajistily Burianovi za války pozornost gestapa a cestu do koncentráku. Přežil, ale po návratu to byl trochu jiný člověk (v představení to připomíná jeho autentický politický projev z roku 1945, který trvá 20 minut).

Obluzení šílenými zážitky z války pravděpodobně prohloubilo jeho nekritické přijímání extremistických nároků levice. Stal se příznivcem socialistického realismu a dokonce poslancem Národního shromáždění, což se samozřejmě smutně promítlo v jeho dílech.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].