Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nenašli jste, co hledáte?

Napište na [email protected]

Zahraničí

Soumrak Přístavu vůní

Fotografie: Získávají půdu na úkor moře... Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Získávají půdu na úkor moře... Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Takových panoramat není mnoho: z pevninské části Hongkongu, poloostrova Kowloon, se v podvečer nabízí úchvatný výhled na klidnou mořskou plochu, za níž soumrak prozařují siluety mrakodrapů. V poslední době však toto jedinečné panorama hyzdí stále početnější flotila lodních bagrů. Jejich přítomnost navíc dává tušit, že hongkongskému Viktoriině přístavu – oblíbené turistické atrakci a ikoně pohlednic – zvoní hrana.

Slova Billa Barrona, profesora městské architektury na místní univerzitě, to bohužel potvrzují. „Během patnácti let, co zde žiji, se plocha přístavu scvrkla už o třetinu,“ říká. A jak dodává, hodlají z něj v nejbližší době úřady nemilosrdně ukrojit další kus.

Vidím město veliké

Ještě v době první světové války panovala na místě dnešní metropole světového obchodu subtropická divočina. Stavbaři a plánovači ji však rychle zkrotili pouty z oceli, skla a betonu. Zelené pahorky, které kdysi malebný přístav lemovaly, jsou tak dnes zakryty hustou kulisou širokých silnic a mrakodrapů. Věk budov se zde jen zřídka počítá na desetiletí a každý rok přibývají závratným tempem desítky dalších staveb.

Až donedávna přitom byli místní obyvatelé na tuhle prudkou expanzi pyšní a těšila se jejich všeobecné podpoře. Dobývání půdy na úkor přírody má totiž v místní historii své pevné místo. Stejně jako většina z 234 ostrůvků, které dnes k Hongkongu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].