Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nezávislí se musí chopit bubnů

Michael Haller se narodil roku 1945 v Konstanci. Po studiu filozofie a sociálních a politických věd působil dlouhá léta jako novinář: byl redaktorem a reportérem časopisu Der Spiegel a vedoucím rubriky týdeníku Die Zeit. Od roku 1993 je profesorem na univerzitě v Lipsku, která se snaží navázat na renomé, které v oboru žurnalistiky měla tato škola před nástupem fašismu. V německém kontextu představuje Haller podobný typ kritického hlasu v žurnalistice, jako Marcel Reich- Ranicki v literatuře. Uveřejnil řadu knih, které slouží jako skripta (Mediální etika, Svoboda médií a mediální kultura, Reportáž apod.), je vydavatelem mezinárodního renomovaného časopisu o žurnalistice Message (internetová adresa www.message-online.com), který má redakci v Hamburku, kde dnes profesor Haller žije.

Fotografie: Michael Haller. Foto archiv M. Hallera • Autor: Respekt
Fotografie: Michael Haller. Foto archiv M. Hallera • Autor: Respekt

Rámeček

Michael Haller se narodil roku 1945 v Konstanci. Po studiu filozofie a sociálních a politických věd působil dlouhá léta jako novinář: byl redaktorem a reportérem časopisu Der Spiegel a vedoucím rubriky týdeníku Die Zeit. Od roku 1993 je profesorem na univerzitě v Lipsku, která se snaží navázat na renomé, které v oboru žurnalistiky měla tato škola před nástupem fašismu. V německém kontextu představuje Haller podobný typ kritického hlasu v žurnalistice, jako Marcel Reich- Ranicki v literatuře. Uveřejnil řadu knih, které slouží jako skripta (Mediální etika, Svoboda médií a mediální kultura, Reportáž apod.), je vydavatelem mezinárodního renomovaného časopisu o žurnalistice Message (internetová adresa www.message-online.com), který má redakci v Hamburku, kde dnes profesor Haller žije.

Konec rámečku

Co si myslíte o médiích v nových zemích EU?

Mohu posuzovat jen hrubé trendy a oba dobře víme, že tajemství dokonalosti je v detailu. Všeobecně ale lze říci, že jsou vaše média stále ve stavu transformace, protože nejsou úplně nezávislá na státu nebo parlamentu. Myslím, že je před vámi ještě dlouhá cesta.

Proč?

Soudím tak například ze zkušenosti Španělska, kde skončila diktatura před pětadvaceti lety, a přesto se hodně novinářů dodnes nezbavilo závislosti na státu, tedy na mínění politických špiček. Ale nerozumějte mi špatně: i v Německu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].