Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na Mars s americkým vízem

Fotografie: Houstone, máme problém: nemůžete nám najít Beagle 2? Foto: Mediabanka / Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Houstone, máme problém: nemůžete nám najít Beagle 2? Foto: Mediabanka / Getty Images • Autor: Respekt

Jaká otázka zní v těchto dnech v německém Darmstadtu nejčastěji? Dost možná to bude tato: „Kde je Beagle 2?“ Zaměstnanci tamního kosmického řídícího střediska marně pátrají po osudu této první evropské sondy na Mars. Zda se rozbila na padrť, uvízla v kráteru nebo nerozvinula solární panely a tím pádem nefunguje, není v tuto chvíli s jistotou schopen říci nikdo.

Zatímco Evropané zaraženě mlčí, americké kosmické agentuře NASA se podařilo usadit na rudou planetu robotické vozítko Spirit, takže mohla okouzlit svět novými záběry marsovské krajiny. A to ještě má v příštích dnech podle amerických médií prezident Bush oznámit velkorysý program – návrat lidských posádek na Měsíc a přistání lidí na Marsu. Mohou tady Evropané vůbec konkurovat?

Na neúspěch výsadkového modulu Beagle 2 se sluší dívat s chladnou hlavou. Evropané se podobají sportovnímu týmu, který se probojoval do finále a tam těsně podlehl. Není to tak drtivý neúspěch, jak by se zdálo – v historii výzkumu Marsu už se staly horší, dražší a podstatnější prohry.

Jeden z řady krachů

Za prvé, trochu stranou pozornosti zůstal fakt, že družice Mars Express, která Beagle 2 nesla, podle plánu zakotvila na orbitu a začíná plnit výzkumné úkoly. Zkoumá složení minerálů na povrchu planety, vyhledává stopy vody až do hloubky tři tisíce metrů pod zemí. Speciální kamera postupně nasnímá celý povrch s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].