0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře26. 6. 20045 minut

Mafie sahá na NBÚ

pokorny_marek.png • Autor: Respekt

Vypadá to jako pořádná ironie osudu. Když byl Karel Čermák ještě ministrem spravedlnosti, označil největší korupční skandál tuzemského soudnictví, totiž zmanipulované konkurzy v tzv. případu Berka, za aféru se „sicilským přídechem“ – rozuměj: sahající až do nejvyšších pater justice. Pár dní nato se však jeho jméno objevilo v případu také. „Exministr Čermák kryl soudce,“ zněl minulé pondělí titulek MF Dnes.

Karel Čermák je bezúhonný a úctyhodný muž, doyen české advokacie – a že by se na sklonku kariéry zapletl s mafií? Co si o tom myslet? Případ Berka je skutečně až nebezpečně rozlezlý a měly by kvůli němu přijít rezignace či vyhazovy. Prohřešek JUDr. Čermáka však očividně patří k těm nejmenším.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Přestřelka gentlemanů

Nejprve co se vlastně stalo. Při mnohaměsíčním vyšetřování podvodně vyhlašovaných bankrotů uvízlo v policejní síti několik konkurzních správců a jejich pomocníků, jeden krajský soudce (Jiří Berka) a nakonec i prorektor soukromé vysoké školy, autor řady odborných článků o konkurzech Vladislav Větrovec. Členové této skupiny měli známosti leckde: v justici, v Národním bezpečnostním úřadu, na Úřadu vlády. Očividně se jich po svém obvinění snažili využít, ale není známo, že by jim to k něčemu pomohlo.

Jméno exministra Čermáka se objevilo až v souvislosti s jiným případem. Větrovec a dva jeho vysoce postavení přátelé – Zdeněk Sovák z Nejvyššího soudu a L. N. z Nejvyššího státního zastupitelství – jsou stíháni také za opisování cizích článků. Někdo z…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc