Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když vraždit je tak snadné

Existuje pouze jedna al-Káida, ať už organizovaná více či méně pevně, nebo se z tohoto loga stala nálepka na všechny teroristy? Takto se lze ptát nad zprávou ve středečních novinách, že teroristé v Iráku uřízli hlavu dalšímu rukojmímu, Korejci Kim Sung-ilovi. K zločinu se přihlásila skupina Monoteismus a džihád, napojená na al-Káidu, byť mnozí jsou přesvědčeni, že skutečným iniciátorem je přímo abú Músa Zarkáví, jeden z nejhledanějších členů al-Káidy. Předtím byli stejně brutálně zavražděni dva Američané (Nick Berg v Iráku a Paul Johnson v Saúdské Arábii).
Ve skutečnosti není hlavní, zda pachatelé mají pomyslnou legitimaci al-Káidy. Jde o to, jak jim a jejich vražedné ideologii čelit. Co vlastně ti teroristé chtějí? Ke komu se obracejí se svým vražedným poselstvím?

Fotografie: Výstraha Západu, apel na souvěrce: odložte strach a zabíjejte. (Řidičský průkaz Paula Johnsona poslaný teroristy jako důkaz jeho únosu.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Výstraha Západu, apel na souvěrce: odložte strach a zabíjejte. (Řidičský průkaz Paula Johnsona poslaný teroristy jako důkaz jeho únosu.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Existuje pouze jedna al-Káida, ať už organizovaná více či méně pevně, nebo se z tohoto loga stala nálepka na všechny teroristy? Takto se lze ptát nad zprávou ve středečních novinách, že teroristé v Iráku uřízli hlavu dalšímu rukojmímu, Korejci Kim Sung-ilovi. K zločinu se přihlásila skupina Monoteismus a džihád, napojená na al-Káidu, byť mnozí jsou přesvědčeni, že skutečným iniciátorem je přímo abú Músa Zarkáví, jeden z nejhledanějších členů al-Káidy. Předtím byli stejně brutálně zavražděni dva Američané (Nick Berg v Iráku a Paul Johnson v Saúdské Arábii).

Ve skutečnosti není hlavní, zda pachatelé mají pomyslnou legitimaci al-Káidy. Jde o to, jak jim a jejich vražedné ideologii čelit. Co vlastně ti teroristé chtějí? Ke komu se obracejí se svým vražedným poselstvím?

Všichni jste nevěřící

Nabízí se odpověď: Pachatelé zkrátka vzkazují Západu, aby se nepletl do věcí na Blízkém východě, a teror pomine po stažení z Iráku. Podívejme se však na to podrobněji.

Za prvé: Rozhodně nelze říci, že vraždy jsou výsledkem Američany vedeného zásahu v Iráku. Jednak proto, že aktivity al-Káidy mu dávno předcházely a vyvrcholily (prozatím) 11. září 2001. Ale též proto, že terorismus v poslední době zesílil právě v Saúdské Arábii. Je nyní veden ve dvou hlavních liniích. První z nich tvoří únosy rukojmích doprovázené konkrétními, zpravidla nesplněnými požadavky a poté vraždou zajatce.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].