Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Fotografie: David Bowie. Foto: archiv • Autor: Respekt
Fotografie: David Bowie. Foto: archiv • Autor: Respekt

Nehraje v Česku poprvé, ale na jeho koncert se vyplatí zajít vždycky, protože tenhle muzikant se mění každým dnem: americký zpěvák, skladatel a hudebník David Bowie vystoupí v Praze ve středu 23. 6. od 19.00. Mění se ovšem místo koncertu – namísto vysočanského T-Mobile Parku proběhne v T-Mobile Areně na holešovickém Výstavišti. Předskakovat budou podle plánu Tata Bojs.

Naposledy hrál David Bowie v Česku v roce 1995, v době vydání a přípravy jeho klíčových desek 90. let Outside a Earthling – po nevalných osmdesátých letech, kdy vždy navýsost soudobý umělec koketoval s módním, ale bezduchým diskem, se znovu ukázal v plné formě a po svém se vypořádal s elektronickou hudbou. Na světové turné se Bowie vydal znovu až loni na podzim po vydání desky Reality a tentokrát už je zase o kus dál. Na posledních třech albech se vrátil ke klasičtější písničkové formě a elektroniku používá jen jako podkres.

Zahraniční recenze na současné turné jsou velmi příznivé. Kapela skvěle šlape, Bowie hojně hraje kousky z nového alba (New Killer Star, Reality) ale v druhé polovině řadí osvědčené staré hity (China Girl, Changes), až nezapomenutelným kytarovým riffem odstartuje poslední skladbu Ziggy Stardust z roku 1972.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].