Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Náhubek pro Báru Hrzánovou

Určitě nikdo nepočítal s tím, že se Hrdý Budžes stane takovou kultovní záležitostí. Nenápadná hra napsaná původně pro malé divadlo má za sebou roční hvězdnou kariéru se sedmdesáti reprízami po celých Čechách, s vyprodanými sály a cenou Thálie za nejlepší herecký výkon pro hlavní představitelku. Kromě poct ovšem Budžes vystavil herečku Báru Hrzánovou záplavě anonymních výhrůžek, trestních oznámení a policejních výslechů. Česko už zase přeťala fronta, kolem které se šermuje se svobodou slova.

Fotografie: Bára Hrzánová: Komunisti jsou svině. A to se právě nesmí říkat. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Bára Hrzánová: Komunisti jsou svině. A to se právě nesmí říkat. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Určitě nikdo nepočítal s tím, že se Hrdý Budžes stane takovou kultovní záležitostí. Nenápadná hra napsaná původně pro malé divadlo má za sebou roční hvězdnou kariéru se sedmdesáti reprízami po celých Čechách, s vyprodanými sály a cenou Thálie za nejlepší herecký výkon pro hlavní představitelku. Kromě poct ovšem Budžes vystavil herečku Báru Hrzánovou záplavě anonymních výhrůžek, trestních oznámení a policejních výslechů. Česko už zase přeťala fronta, kolem které se šermuje se svobodou slova.

Akorát to neříkej

Malá holčička v kulichu a s šálkou kolem krku překotně na kraji jeviště vypráví publiku, že se otrávila její družinářka Olga. „A já nevím proč, protože byla taková hodná a veselá,“ říká Bára Hrzánová v roli osmiletého děvčátka, hlavní hrdinky hry Hrdý Budžes. „Maminka pak tátovi v kuchyni říkala, že ji uštvaly ty svině. To asi myslela Rusáky nebo komunisty. Protože Rusáci a komunisti jsou svině, akorát se to nesmí říkat,“ dokončuje dívenka svoji myšlenku a sálem se ozývá smích i potlesk.

Sledem komických a tragických příhod z doby opětovného upevnění komunistické moci na počátku 70. let provází diváky celou dobu osmiletá Helenka. Přemýšlí o tom, co jí říkají rodiče a co jí říkají ve škole, a dává si to do souvislostí, které pak bez okolků přednáší publiku. Stejně tak bez okolků uzavřela Bára Hrzánová za bouřlivého potlesku publika letos na jaře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].