Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropa hledí jinam

mobrazek_253.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_253.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Evropa říká Americe: vy máte flinty, my rozum. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Evropa říká Americe: vy máte flinty, my rozum. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Šok, kterým prošla Amerika 11. září 2001, chladnoucí solidarita starého světa a rozdílný názor některých evropských spojenců USA na válku v Iráku přiměl americké intelektuály k úvahám, v čem tkví zdroj různokolejnosti amerického a evropského uvažování o světě. Je možné, aby šly kontinenty dál stejnou cestou jako v dobách studené války? Nerozpadnou se organizace jako NATO či Světová banka? Tři významnní američtí analytici se pokusili na to odpovědět.

Rozpad říše

Název poslední knihy politologa Charlese A. Kupchana „Konec amerického věku“ charakterizuje veřejnou debatu ve Spojených státech. Lidé silně vnímají nebezpečí vůči své zemi a s pocitem nevděku poukazují na to, že cesty Ameriky a Evropy se začínají rozcházet. V interview pro magazín Salon říká Kupchan: „Zapomeňte na hrozbu islámského terorismu, reálné nebezpečí pro naši budoucnost bude představovat Evropa.“ Politolog provádí analogii současného Západu s Římskou říši, která se rozdělila na východní a západní část, které již nemohly existovat společně a začaly si vzájemně konkurovat. To, co představoval Řím a Konstantinopol, je dnes Washington a Brusel.

Podle Kupchana je vůdčí postavení Spojených států v dnešním světě výsledkem mezinárodního systému, který byl původně americkým výtvorem s americkým vedením. Evropanům ale už nevyhovuje. Začínají vytvářet koalice s nezápadními aktéry, snadno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].