Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

V nejlepší demokracii světa

mobrazek_1732.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1732.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Blocher triumfuje ve volbách, ale v referendech už tak úspěšný není. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Blocher triumfuje ve volbách, ale v referendech už tak úspěšný není. Foto: ČTK • Autor: Respekt

K volebnímu vítězství Švýcarské lidové strany (SVP/UDC) Christopha Blochera vyšel v Respektu č. 44/2003 komentář Zbyňka Petráčka Nad Alpami se blýská a článek Jiřího Sládka Dárek švýcarským politikům. Oba texty jsou psány z českého pohledu, pokusím se nyní nabídnout švýcarský.

Vždyť je pořád stejný!

Na článku pana Sládka si cením, že se snažil přiblížit zdejší realitě. Informaci, že „Blocherova Švýcarská lidová strana (SVP/UDC) získala 27 % hlasů a stala se jasným vítězem volebního klání“, bych ovšem doplnil, že volební vítězství samo o sobě tolik neznamená. Zde ve Švýcarsku je mnohé jinak než v méně vyvinutých demokraciích: většina věcí, které je jinde (Moskva, Paříž, Praha…) zvykem řešit centralisticky, se zde řeší na úrovni obcí a kantonů – navíc za přímé a intenzivní účasti občanů, jaká jinde nemá obdobu. Spolková vláda musí konstruktivně spolupracovat na věcných řešeních, a její rozhodnutí často schvalují občané v hlasování. A tato hlasování jsou každý druhý či třetí měsíc, takže jsou leckdy důležitější než volby. Blocher triumfoval už v minulých volbách před čtyřmi roky, v jednotlivých hlasováních však zdaleka nikoli.

Pan Sládek píše, že „úspěch lidovců se interpretuje tak, že Blocher pokládal stávající elitě nepříjemné otázky a nabízel řešení citlivých problémů, jimž se ostatní politici z různých důvodů vyhýbají“.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].