Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Povolání: vyděrač

Už měsíce nemine týden, aby média nehlásila dalšího bombového či kyanidového vyděrače požadujícího pod hrozbou masové vraždy závratnou sumu z veřejných peněz. Zatím naposledy se tak stalo v polovině prázdnin: policisté zatkli muže, který chtěl po pražském magistrátu padesát milionů korun za to, že neotráví v hlavním městě pitnou vodu. Nejde přitom o žádné znuděné hrátky. Pachatelé jsou většinou k chystanému zločinu doopravdy vybaveni, a jak nedávno řekl policejní prezident Jiří Kolář, „existuje nebezpečí, že některý z nich své hrozby jednou splní“. Právě Kolářovým podřízeným se ovšem dnes často vytýká, že letos na jaře celou bezpříkladnou vlnu „teroristických loupeží“ tak trochu přivolali.

Fotografie: Pokud s vyděrači komunikujeme, místo abychom jim hned dávali peníze, šance na jejich dopadení je větší. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Pokud s vyděrači komunikujeme, místo abychom jim hned dávali peníze, šance na jejich dopadení je větší. Foto archiv • Autor: Respekt

Už měsíce nemine týden, aby média nehlásila dalšího bombového či kyanidového vyděrače požadujícího pod hrozbou masové vraždy závratnou sumu z veřejných peněz. Zatím naposledy se tak stalo v polovině prázdnin: policisté zatkli muže, který chtěl po pražském magistrátu padesát milionů korun za to, že neotráví v hlavním městě pitnou vodu. Nejde přitom o žádné znuděné hrátky. Pachatelé jsou většinou k chystanému zločinu doopravdy vybaveni, a jak nedávno řekl policejní prezident Jiří Kolář, „existuje nebezpečí, že některý z nich své hrozby jednou splní“. Právě Kolářovým podřízeným se ovšem dnes často vytýká, že letos na jaře celou bezpříkladnou vlnu „teroristických loupeží“ tak trochu přivolali.

Vyděšené město

Vše začalo dopisem, který v půli března dostal hejtman Olomouckého kraje Jan Březina. Nepodepsaný člověk tam oznámil, že nedostane-li od státu 10 milionů korun, odpálí 25. března v Olomouci několik bomb rozmístěných tak, aby pozabíjely co nejvíc lidí. Vyděšený hejtman předal dopis policii – a když pak detektivové našli podle vyděračových instrukcí jednu ukázkovou bombu na železničním mostě, rozhodl se varovat i ohroženou veřejnost. Od té chvíle se policejní šachy s vyděračem odehrávaly za pochopitelného zájmu médií, téměř v přímém přenosu.

Kolem celé honičky byl takový humbuk, že je ještě dnes v dobré paměti. Ministerstvo vnitra vyhodnotilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].