Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Alternativou je chaos

Rozdíly v názorech na události v Iráku se v arabských novinách liší podle svobody tisku v dané zemi a vztahu místní vlády k USA. Zatímco v Sýrii a Saúdské Arábii je americký imperialismus pořád omílané téma, komentáře z malých států Zálivu, zejména z Kuvajtu, dávají slibům USA na demokratizaci Iráku větší šanci. I v mezinárodně čtených a poměrně liberálních novinách, jako jsou londýnský al-Haját a káhirský al-Ahrám, lze najít širokou škálu názorů, ale základní slovník je všude stejný. Spíše než osvobození byla válka nelegitimní invazí a fiasko Husajnovy armády se jim jeví jako další arabská porážka v dějinách. Lži, použité k odůvodnění války, jsou také horkým námětem – podle jedněch je to jen další důkaz panovačných cílů USA, podle jiných vada na „krásných“ úmyslech exportovat demokracii ze zemí, kde se obelhává veřejnost. Najdou se ale i takoví, co jinou šanci ke svržení arabských diktátorských režimů než mezinárodní intervenci nevidí, jako je palestinský al-Ajám.

Rozdíly v názorech na události v Iráku se v arabských novinách liší podle svobody tisku v dané zemi a vztahu místní vlády k USA. Zatímco v Sýrii a Saúdské Arábii je americký imperialismus pořád omílané téma, komentáře z malých států Zálivu, zejména z Kuvajtu, dávají slibům USA na demokratizaci Iráku větší šanci. I v mezinárodně čtených a poměrně liberálních novinách, jako jsou londýnský al-Haját a káhirský al-Ahrám, lze najít širokou škálu názorů, ale základní slovník je všude stejný. Spíše než osvobození byla válka nelegitimní invazí a fiasko Husajnovy armády se jim jeví jako další arabská porážka v dějinách. Lži, použité k odůvodnění války, jsou také horkým námětem – podle jedněch je to jen další důkaz panovačných cílů USA, podle jiných vada na „krásných“ úmyslech exportovat demokracii ze zemí, kde se obelhává veřejnost. Najdou se ale i takoví, co jinou šanci ke svržení arabských diktátorských režimů než mezinárodní intervenci nevidí, jako je palestinský al-Ajám.

Je to katastrofa

Styčným bodem názorů je to, co USA nazývají „vojenskou přítomností“, tedy okupace. Častý verdikt v arabských novinách zní – po válečném úspěchu následoval politický propad. Jestliže se první dny ještě mohly podobat osvobození, další průběh označuje al-Haját za katastrofu. Neschopnost zaplnit mocenské vakuum, absence politického plánu a jasné perspektivy na předání moci Iráčanům, zvůle při nasazení násilí a urážející nešetrnost,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].