Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Solidaritou na ně

Na konci května běloruská vláda na tři měsíce pozastavila vydávání nezávislého deníku Bělorusskaja dělovaja gazeta (BDG). Jako formální důvod k zákazu posloužila anketa – list se ptal čtenářů, co si myslí o zapůjčení vládního letadla vítězce konkurzu modelek, který právě proběhl v Minsku. Ruská krasavice se prezidentu Alexandrovi Lukašenkovi tak zalíbila, že jí letadlo poskytl na návrat domů do Moskvy. Většina čtenářů kupodivu odpověděla, že jim Lukašenkovo gesto nevadí, ale vláda pochopila anketu jako snahu o hanobení prezidenta.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na konci května běloruská vláda na tři měsíce pozastavila vydávání nezávislého deníku Bělorusskaja dělovaja gazeta (BDG). Jako formální důvod k zákazu posloužila anketa – list se ptal čtenářů, co si myslí o zapůjčení vládního letadla vítězce konkurzu modelek, který právě proběhl v Minsku. Ruská krasavice se prezidentu Alexandrovi Lukašenkovi tak zalíbila, že jí letadlo poskytl na návrat domů do Moskvy. Většina čtenářů kupodivu odpověděla, že jim Lukašenkovo gesto nevadí, ale vláda pochopila anketu jako snahu o hanobení prezidenta.

Dravý list

BDG dosud přečkala bez úhony všechny vlny zákazů soukromého tisku. Od nástupu Lukašenka do prezidentské funkce v roce 1994 přestalo vycházet už několik desítek novin – za poslední dva roky asi sedm především regionálních titulů. BDG sice čelila tlaku, přesto se za jedenáct let existence vypracovala na uznávaný a oblíbený list. Redaktoři patří mezi nejlépe informované, své zdroje mají i v blízkém okolí prezidenta. Nelze říci, že by deník byl opoziční, naopak opozici v posledních letech pro její malou akceschopnost kritizoval. Stejně břitce se pouštěl i do vlády – jenže v poslední době stále břitčeji. Odkrýval korupci ve vládních kruzích a nebál se pranýřovat ani prezidenta. Podle vydavatele BDG Pjotra Marceva za zákazem zřejmě stojí generální prokurátor Viktor Šejman a šéf prezidentské kanceláře Ural Latypov, o jejichž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].