Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Škrábnutí teď, nebo amputace potom

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Sedm významných českých ekonomů se rozhodlo exkluzivně pro Respekt vyjádřit společný názor na připravovanou reformu veřejných financí. Většina z nich není jen nezávislými pozorovateli, v roli externích poradců ministra financí Bohuslava Sobotky se na její přípravě podíleli. Některé jejich návrhy a názory se v reformě, kterou v polovině července projedná vláda, objevují, jiné v politické diskusi neprošly.

Fiskální reforma se dostala po čase opět do centra dění. Reforma je příliš měkká, říkají jedni. Naopak, je příliš tvrdá, odporují druzí, a navíc je zaměřena protirůstově a asociálně, dodávají. Reforma příliš zvyšuje daně, argumentují jedni. Reforma je příliš soustředěna na úspory ve výdajích, obávají se jiní. Nejedná se o žádnou reformu, kritizují jedni, jde pouze o soubor nesystémových opatření. Reforma je nespravedlivá, neboť ji zaplatí pouze zaměstnanci a rodiny s dětmi, podotýkají další. Je vůbec možné si učinit vlastní názor? Připomeňme si některá fakta, na která se v zápalu politického boje zapomíná.

Není to malý cíl

Základní otázkou není, zda reformu ano, nebo ne. Skutečnou otázkou je, zda chceme mírně bolestivou reformu teď, nebo mnohem bolestivější krizi v dohledné budoucnosti. Návrhy na snížení razantnosti reformy dnes jsou hlasy ve prospěch výrazně radikálnějších opatření zítra. Bolestivost navrhovaných reformních opatření odpovídá pouhým škrábnutím v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].