Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Přirážka za horší prostředí

Reaguji na článek Lenky Zlámalové Přirážka za horší vkus (Respekt č. 17/2003). Nemohu souhlasit s tím, že by v Česku panoval nedostatek konkurence v nabídce oblečení středních cenových kategorií, jak autorka tvrdí. Opak je pravdou. Neexistuje totiž mnoho sítí této kategorie, které by své zboží neprodávaly také u nás. Firma C&A proto rozhodně není v ČR bez obchodních soupeřů. Skutečnost, že své zboží v ČR prodává v průměru o 10 % dráž než v zemích EU, je zapříčiněna jinými faktory. Předně má ČR jednu z nejvyšších DPH v Evropě a i ostatní daně a poplatky, které zde musí odvádět, jsou ve srovnání se zeměmi EU vyšší. Potíže představuje také clo. Údaje uvedené v tomto ohledu v článku bohužel nejsou zcela přesné, protože bezcelní dovoz se vztahuje jen na velmi malé procento našeho zboží. V drtivé většině případů však platíme zhruba 10 % z nákupní ceny. Dalším limitujícím faktorem je samozřejmě také velikost místního trhu a kolísající kurz eura.

Je tedy nasnadě, že vyšší ceny nejsou dané snahou více vydělat na českých zákaznících, nýbrž ekonomickým prostředím. Hlavní zásadou naší firmy je totiž nabízet zboží za nejlepší možnou cenu. I v Česku ji proto snižujeme, jakmile nám to vnější vlivy umožní.

S autorkou nemohu souhlasit ani v tom, že by naše zboží bylo v ČR pro lidi s nadprůměrným výdělkem – jeho aktuální průměrná cena se totiž pohybuje pod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].