Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Příjemný život v pohodlném pekle

Fotografie: Jakou neřest namalujete příště, mistře? Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jakou neřest namalujete příště, mistře? Foto Archiv • Autor: Respekt

Malíře Jana Šafránka netřeba představovat, málokterý výtvarník u nás v posledních letech vystavoval tak často. Připomeňme jen, že letos pětapadesátiletý umělec na sebe upozornil už počátkem 70. let žánrovými obrázky z českého prostředí, které mohly být vnímány v kontextu naivizující malby, přesahovaly jej však notnou dávkou ironie. Už tehdy spojil Šafránek svůj osud s undergroundem, účastnil se řady vystoupení neoficiální kultury a po podpisu Charty byl roku 1979 přinucen emigrovat. Žil pak převážně v Rakousku, kde poprvé prošel systematičtějším uměleckým školením, ale podnikl i řadu dlouhých cest po světě, které jeho výtvarnému projevu dodaly kosmopolitní ráz.

Vynechaný hlubší smysl

Na australských plážích, u amerických čerpacích stanic či v italských kavárnách zachycoval s melancholickým humorem proces, jenž z prostředí stírá místní zvláštnosti a podřizuje je normám univerzální civilizace. Jeho poslední výstavy v Praze, kde od počátku 90. let opět často pobývá, osobitě korespondují s proměnami města, jež také usiluje o přiblížení se světovým normám, a s jemnou ironií podbarvují jeho věhlasný kolorit, aniž by jej přímo zobrazovaly.

Výstava Dvě roční období v galerii Millennium na Malé Straně potvrzuje, že Šafránek během let nijak zřetelně nezměnil tematiku ani podání svých děl. Opět tu nacházíme pečlivě vyvedené výjevy ze života, jejichž aktérům jako by šlo jen o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].