Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vyštvat lidi a prodat dům

Letošní velká voda svým obětem většinou hodně zkomplikovala život. Někteří šikovní kombinátoři ji však dovedli využít ve svůj prospěch. Snadnost, s jakou se jim podařilo utrhnout v povodňovém mumraji miliony, vyvolává podezření, že jim za přepážkou museli pomáhat podplacení úředníci. Nejvíce se podivným transakcím dařilo a daří v pražském Karlíně.
Právě v den, kdy hlavní město zaplavila stoletá voda a Karlín se ocitl dva metry pod hladinou, měli nájemníci soukromého domu číslo 63 v karlínské Křižíkově ulici jít na prohlídku nových bytů. Majitel jim je nabídl proto, že chtěl jediné patro starého činžáku zbourat a pak dům o několik pater přistavět.

Fotografie: Pavla Nádasiová na místě, kde před povodní bydlela. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Pavla Nádasiová na místě, kde před povodní bydlela. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Letošní velká voda svým obětem většinou hodně zkomplikovala život. Někteří šikovní kombinátoři ji však dovedli využít ve svůj prospěch. Snadnost, s jakou se jim podařilo utrhnout v povodňovém mumraji miliony, vyvolává podezření, že jim za přepážkou museli pomáhat podplacení úředníci. Nejvíce se podivným transakcím dařilo a daří v pražském Karlíně.

To ne my, to povodeň

Právě v den, kdy hlavní město zaplavila stoletá voda a Karlín se ocitl dva metry pod hladinou, měli nájemníci soukromého domu číslo 63 v karlínské Křižíkově ulici jít na prohlídku nových bytů. Majitel jim je nabídl proto, že chtěl jediné patro starého činžáku zbourat a pak dům o několik pater přistavět. „Kvůli velké vodě z prohlídky sešlo,“ vzpomíná na letošní čtrnáctý srpen nájemnice Marie Vitoušová.

Firma Welcome koupila karlínský dům letos na jaře od Konsolidační agentury. Předchozí majitel jím totiž ručil Komerční bance za 15milionovou půjčku, kterou si vzal a nesplatil. Nový majitel Viktor Furman se od začátku netajil tím, že chce dům kousek od centra Prahy strhnout a na jeho místě postavit kanceláře. Proto sháněl pro tři partaje náhradní byty. Do toho přišla povodeň a bylo všechno jinak. Stát prodělal na vyplaveném domě podruhé. Dluhy někdejšího majitele zaplatí ve ztrátách Konsolidační agentury, za toho nového obec pro změnu zapravil dluh a přidělil byty nájemníkům. K podnikatelskému úspěchu stačilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].