Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sobotka vytáhl proti schodkům

Ten průlomový okamžik je tu. V pondělí 16. prosince ministr financí Bohuslav Sobotka oficiálně představí slíbený návrh velké rozpočtové reformy. Jde o vůbec první pokus zastavit každoroční zvětšování díry v rozpočtu, z níž se stal ústřední problém tuzemské ekonomiky. Zatím poslední verze, kterou Sobotka před týdnem představil na uzavřeném jednání koalice na zámku v Kolodějích, vypadala slibně.

Uvidíme, co z ní po víkendu zbylo; ještě v pátek se z reformy na ministerstvu obrušovaly nejostřejší hrany. Ministr to ale se změnami očividně myslí vážně a nechybí mu odvaha. A to se cení už samo o sobě.

Slovo do vlastních řad

Bohuslav Sobotka je jak známo právník, a tedy první polistopadový ministr financí bez ekonomického vzdělání. Dosud nic neřídil a ve svých 31 letech patří ve vládě k nejmladším. Tyto počáteční nevýhody ale obrátil ve svůj prospěch: do reformního týmu přizval známé ekonomy, kteří často a veřejně – koneckonců i na stránkách Respektu – kritizovali vládní hospodaření (mj. Ondřej Schneider, Mojmír Hampl, Daniel Münich nebo Pavel Kohout).

I proto se v návrhu mohly objevit tak jízlivé formulace, jako že “vláda si … žije nad poměry, které by odpovídaly současné úrovni ekonomického rozvoje ČR” nebo že “existence mimorozpočtových fondů je často výsledkem činnosti mocných lobbistických skupin (např. železničářů, zemědělců) a výdaje fondů se pak neřídí ekonomickými kritérii”. Ať už psal tyto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].