Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ušetřte ji, Výsosti

Ve Velké Británii se opět útočí na tradice. Může za to předseda dolní komory parlamentu Robin Cook. Podle nedávné zprávy BBC přišel totiž s nápadem, aby královna změnila jeden ze svých zvyků číst svůj výroční parlamentní projev z pergamenu. Tedy přesněji řečeno napsaný na vydělané kozí kůži, zvlášť pro tuto příležitost zpracované specializovanou firmou. Cookovi to prostě vadí a navrhuje, aby monarchie život zvířete raději ušetřila a královna četla slova z papíru nebo v souladu s dobou třeba z obrazovky počítače.

Z pohledu lidí, kterým se nelíbí běžné nahlížení na zvířata a zacházení s nimi, se Británie posledních let stala zajímavou zemí. Labouristická vláda totiž podniká řadu průkopnických kroků. Omezuje například používání zvířat pro laboratorní účely nebo prosadila zákaz surových honů na lišky. Trend snažící se o soucitnější pohled na zvířata je prostě jasný.

Je samozřejmě otázkou, co je nejapnější důvod k zabíjení zvířat – zda výroba masných laskomin k ukojení chuti, nebo naplnění staré tradice. Řeklo by se, že to první – zvlášť když známe počet obětí a jejich hrůzné životní podmínky před smrtí. Od této úvahy je pak už jen krok k verdiktu, že Cook je vlastně pokrytec: jedna koza zaříznutá kvůli královně mu vadí, miliony krav odvázaných z řetězů až při závěrečné proměně v levné maso ho z klidu nevyvedou. Ale věc má i nadějnější verzi. Podle ní je Cookův pokus velkým krokem vpřed. Cesta k probuzení z lhostejného pohledu na zvířata je dlouhá, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].