Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Možná přijde zázrak

Chce vláda prodat Telecom? Chce definitivně odklepnout pochybnou smlouvu o výstavbě dálnice D 47? Zeptáte-li se Špidlových ministrů, místo „ano, ano – ne, ne“ uslyšíte v prvním případě „ano, ale“ a v druhém „ne, ale“.
Jistě, otálení vlády nad tak vážnými rozhodnutími je pochopitelné. Jsou to obrovské obchody, každý nejméně za 50 miliard. Navíc se týkají každého, kdo má telefon, auto nebo bydlí v Ostravě. Ale kabinetu to už vážně trvá dlouho a občanům dluží jasné slovo.

obrazek_3963.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_3963.jpeg • Autor: Respekt

Chce vláda prodat Telecom? Chce definitivně odklepnout pochybnou smlouvu o výstavbě dálnice D 47? Zeptáte-li se Špidlových ministrů, místo „ano, ano – ne, ne“ uslyšíte v prvním případě „ano, ale“ a v druhém „ne, ale“.

Jistě, otálení vlády nad tak vážnými rozhodnutími je pochopitelné. Jsou to obrovské obchody, každý nejméně za 50 miliard. Navíc se týkají každého, kdo má telefon, auto nebo bydlí v Ostravě. Ale kabinetu to už vážně trvá dlouho a občanům dluží jasné slovo.

Telecom: 10 % naděje

V případě Telecomu ministři donedávna neměli problém. Jeho prodej odklepli hned týž srpnový večer, kdy jim sněmovna vyslovila důvěru: jako kupce vybrali konsorcium německé Deutsche Bank a dánského operátora TDC. Takový spěch obvykle vzbuzuje podezření, v tomto případě ale šlo o jediné vážné zájemce, navíc vzešlé z veřejné soutěže. Mnoha analytikům se zdá nabídka 56 miliard korun nízká, nicméně větší se neobjevila.

Od té doby se ale čtenář nestačí divit. Smlouva měla být hotova do konce října, pak do půlky listopadu a nyní si ministři dali termín do konce března. MF Dnes citovala 6. listopadu výrok „zdroje blízkého privatizaci“, podle nějž šance na prodej Telecomu klesly na 30:70. Minulý čtvrtek jeden ze zasvěcených ministrů sdělil Respektu, že nyní je to „spíš 10:90“. Na otázku, v čem vidí oněch deset procent naděje, odpověděl stručně: „Zázrak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].