Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Oni najdou ty díry a ucpou je

Rámeček

JAROSLAV KOPŘIVA (nar. 1961 v Šumperku) vystudoval pražskou ČVUT, obor dopravní stavitelství. V roce 1990 se stal přednostou okresního úřadu v rodném městě, v letech 1992–2000 byl prvním náměstkem ministra vnitra. Dnes působí jako generální sekretář české Charity. V prosinci 1989 vstoupil do lidové strany, r. 1999 kandidoval na post místopředsedy KDU-ČSL, stal se jím však až o rok později, kdy ho lidovci navrhli také na lídra čtyřkoalice. J. Kopřiva je ženatý, má čtyři děti.

Měl jste letos dovolenou?

Skončila zrovna, když začínala povodeň. Ale už ani nevím, že jsem ji měl. Pustili jsme se do akce hned v úterý, když začaly větší deště. Svolali jsme koordinační schůzku ředitelů diecézí a připravili hlavní směry práce, klíčové rozhodnutí se týkalo uvolnění finančních prostředků: vzali jsme milion z tříkrálové sbírky a poslali jsme ho na konta diecézí tak, aby nemuseli uvažovat nad desetitisíci, když to budou potřebovat.

Na co jste peníze tak rychle potřebovali?

V úterý už bylo zřejmé, že prochází velká voda jižními Čechami a jaký to má dopad. Vždycky je lepší mít jistotu v zádech. Druhá věc, kterou jsme rozhodli, bylo posílení personální vybavenosti týmů.

Jezdíme a ptáme se

Odkud jste své lidi stáhli?

Z církevního pohledu byly zasaženy čtyři diecéze: České Budějovice, Plzeň, Praha, Litoměřice. Shodou okolností další čtyři, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava a Brno, zažily velké záplavy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].