Pan Kohn přijde do masny a říká: „Vzal bych si dvacet deka tamhletoho salámu.“ Řezník se podiví: „Ale ten je přece vepřový.“ „Ptal se vás na to někdo?“ okřikne jej dopálený Kohn. Oblíbená židovská anekdota dobře ilustruje vztah sekularizované části izraelské populace k jednomu ze základních atributů judaismu - speciálnímu způsobu stravování známému pod termínem košer. Ten dnes v Izraeli vyvolává stále větší vášně. Důvodem je především skutečnost, že starozákonní přikázání neovlivňují jen život ortodoxních věřících, ale hrají i významnou politickou roli.

Rabín na výletě

Předpisy, kterými se řídí židovské stravování, pocházejí ze Třetí knihy Mojžíšovy. Jde o poměrně složitý systém, přesto je však možné popsat alespoň několik jeho základních principů. Předním pravidlem je rozdělení zvířat na čistá a zakázaná. K první skupině patří všichni přežvýkaví sudokopytníci, symbolem savců druhé skupiny je vepřové. Ptáci jsou povoleni všichni kromě masožravých a mrchožroutů, ryby pouze se šupinami a ploutvemi. Druhým základním principem kašrutu, jak se celý systém jmenuje, je oddělování mléčných a masných výrobků při jejich přípravě i konzumaci. Potraviny nespadající k masu ani mléku, mezi něž patří kromě ovoce a zeleniny také například vajíčka, jsou takzvané parve a mohou se požívat v libovolných kombinacích. Posledním ze základních nařízení, které se týkají přípravy masa, je speciální způsob porážky zaručující maximální odkrvení. Ačkoli se tyto příkazy…

03.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

03.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 36 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte