Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Neposuzujeme národnost,

Na čem byste daňovým poplatníkům ukázal, že se jim antimonopolní úřad vyplácí?

Třeba na případu Jihomoravské plynárenské. Neoprávněně vybírali od občanů peníze za připojování plynoměru a dostali za to od nás pokutu 2,5 milionu korun. Když Jihomoravská plynárenská neuspěla s odvoláním u Vrchního soudu, peníze lidem vrátila a ředitel podniku se omluvil dopisem každému zákazníkovi. Nebo Fernet Stock, který vázal ve smlouvách s resturacemi prodej fernetu na koupi několika lahví rumu. Bez našeho zásahu by zvyšoval uměle odbyt méně žádaného nápoje i cenu pro konečné spotřebitele. V poslední době jsme zasáhli v oblasti distribuce piva. Usilujeme o to, aby si občan mohl v kterékoli restauraci vybrat z více druhů piv, jako je tomu v Nizozemsku, Belgii či Německu. A to i když bydlí na vesnici a má tam jen jedinou hospodu.

Dám vám jiný příklad. Váš úřad uložil v roce 1998 pokutu monopolní Sazce. Jenomže správní řízení překročilo lhůtu jednoho roku, a proto Sazka neplatila nic. Ten, kdo si na ni stěžoval, mezitím zkrachoval. K čemu je pak takový verdikt dobrý?

Pro nás je hlavní, že Sazka musela zanechat protikonkurenčních praktik. Ale souhlasím: i sankce má svůj význam. Bohužel takové případy nebyly ojedinělé, jednoroční lhůta je příliš krátká. Už by se to nemělo opakovat - poslance jsme přesvědčili o prodloužení lhůty na tři roky. Ostatně i ve Francii, Německu nebo ve Velké Británii trvá obdobné řízení až několik let. Rychlost našeho úřadu je ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].