Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Epocha mezinárodní anarchie

VÁCLAV BĚLOHRADSKÝ (55) vystudoval v 60. letech filozofii a češtinu v Praze na FF UK. V roce 1970 odešel do Itálie, kde se stal profesorem sociologie na univerzitách v Janově a Terstu. Je autorem řady studií, esejů a publicistických textů, někdy značně kontroverzních. Jedním z nich je i stať „Válka v Kosovu je levičácká válka“ (Lidové noviny, 10. 4.), v níž český filozof předkládá svůj názor, že kosovská operace není humanitární akcí, ale politicky nezdůvodněnou a zločinnou avantýrou současných představitelů nejmocnějších západních zemí, kteří si tak kompenzují neuskutečněné revoluční cíle. Stal se tak - aniž by patřil k pravým či levým extremistům české politické scény - jakýmsi mluvčím odpůrců našeho spojenectví se zeměmi NATO.V. Bělohradský odpověděl na otázky Respektu písemně.

V článku „Válka v Kosovu je levičácká válka“ jste napsal, že pečlivě narežírované obrazy dnešní tragédie jen zakrývají její pravé příčiny. Kdo je podle vás režíruje?

Zpravodajství je pokračováním bombardování jinými prostředky. NATO nejen kontroluje informační zdroje, ale upírá systematicky autoritu a kredibilitu nezávislým zdrojům, systematicky přehlušuje a deformuje hledisko druhé strany. Dva příklady: slavný italský televizní novinář Santoro byl napadán jako „Miloševičův propagandista“ jen proto, že vysílal z Bělehradu a ukázal nám hořící civilní cíle - důsledky „bombardování inteligentními bombami“. Ze stejných důvodů byl britským…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].