Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kompromisy by unii zničily

JAN RUML (45) se narodil v Praze v rodině významného novináře šedesátých let Jiřího Rumla. V roce 1970 absolvoval gymnázium, ale z politických důvodů nebyl přijat na vysokou školu. Byl signatářem Charty 77 a členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, v roce 1981 byl zatčen a strávil rok ve vazbě. Koncem osmdesátých let působil aktivně jako novinář v různých samizdatových publikacích a ve Videožurnálu, po 17. listopadu 1989 byl u zrodu časopisů Informační servis a Respekt. V dubnu 1990 se stal náměstkem federálního ministra vnitra, o dva roky později vstoupil do ODS a působil jako český ministr vnitra až do října 1997. Krátce nato vystoupil s kritikou financování ODS. O dva měsíce později zakládá Unii svobody a je zvolen jejím předsedou.

Existuje ještě Unie svobody?

Jak to myslíte?

Unie působí dojmem, že se dostala na slepou kolej a neví, jak dál. Odrazem toho je pak rozhádané vedení. Je to oprávněný dojem?

To je taková klausovská otázka. Václav Klaus nedávno v televizi řekl, že mu uniká tvář US a její význam. Kdo sleduje politickou scénu bez předsudků, musí si být vědom toho, že US nejen existuje, ale že má jaksi jistou dávku a míru své vnitřní konzistence. Navzdory tomu, že je to strana mladá a nepočetná, dokázala odolat nejrůznějším manévrům a zachovala si svou tvář. V současném politickém spektru, které je dvojblokové, není význam malých stran tolik viditelný, ale ony tady vždycky budou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].