Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Cena stromu

Chápu, že někomu může být Temelín trnem v oku sám o sobě. Argumenty takzvaných ekologických iniciativ mi ze všeho nejvíce připomínají xenofobní výpady fašistů a komunistů, případně různých náboženských fanatiků. Jaderná energie je špatná a hotovo. Problémy jsou ale jinde. Díky strachu veřejnosti z neznámého, podpořenému tragédií v Černobylu, je pro většinu politiků sebevražda podpořit jadernou energetiku, a tak dochází k onomu tolik proklamovanému celosvětovému ústupu od atomu.

Na tomto vývoji mají zájem nejen takzvaní ekologové, ale hlavně těžaři klasických paliv, a paradoxně nejspíš vyhovuje i firmám budujícím Temelín. Čím více problémů hrozí ze strany ekologů a neodpovědných politiků, tím více je třeba utajovat a tím déle a bez složitého zdůvodňování je možné stavět. Z investičně-inženýrského problému se stal problém ideologický. Qui bono?

Pokud jde mistrovství světa v klasickém lyžování, objevují se tanečky známé už z totality, ale jistě i z dob dávnějších, které ovšem osobně nepamatuji. Místo aby se zainteresované strany sešly a pokusily se objektivně zvážit přínosy takovéto akce a cenu, kterou za to budeme muset zaplatit, snažily se minimalizovat. Chtějí na sebe vzájemně vyzrát a pro podporu svých zájmů si na sebe navzájem zvou mocné zastánce. Připomíná mi to oblíbenou dětskou hádku, kdo že má většího a silnějšího bráchu. Něco vím o podmínkách, které musí splňovat lyžařské tratě, aby je mezinárodní lyžařská federace (FISA)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].