Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Poslední sbohem

Několik dnů před prvním májem odhlasovali v Žilině příznivci bývalé federace začátek už jedenácté schůze Československého duchovního parlamentu. Mezi pěti stovkami Čechoslováků bylo možné vidět i několik společenských veličin, například vědce a spolumajitele TV Nova Fedora Gála. Na pořadu dne bylo vzrůstající rasové násilí v obou nových republikách, ale řadu účastníků rozhořčila ještě jedna věc. V žilinském Domě odborů chyběl známý český aktivista v boji za lidská práva Stanislav Penc, který doplatil na svůj proslavený nezájem o osobní doklady: přísní slovenští celníci ho bez průkazky nepustili do země. „Je to tragédie. Narodili jsme se v Československu a vždycky jsme tady byli doma. Teď musíme při cestě do Brna na hranicích vytahovat občanky a dívat se, jak se nám nějaký drzý celník hrabe ve věcech,“ zhodnotili Pencovu nepřítomnost v Žilině jeho slovenští kamarádi.

V nejbližších letech se ale mohou dočkat ještě něčeho horšího. Pokud České republice vyjde její tažení do NATO a Slováci zůstanou venku, může být za dalších pět let česko-slovenská hranice tak neprostupná, že se přes ni člověk nedostane ani s platnými cestovními doklady.

Konec starých časů

Příští víkend se Slováci ocitnou už podruhé v samostatném státě před volebními urnami. Nepůjde ale o to, kdo bude další čtyři roky vládnout. Parlament se chce občanů referendem zeptat, zda stojí o vstup do Severoatlantické aliance. Na výsledku ani tak moc nezáleží. Dokonce i kdyby Slováci svůj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].