Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Každý svého senátora

Na začátek hádanka. Která ze dvou nejsilnějších stran v zemi kandiduje do Senátu pod heslem "Prosadíme v Senátu Vaše zájmy" a která se sloganem "Starosti řádného občana jsou i našimi starostmi"? Správná odpověď zní - je to úplně jedno.

Na začátek hádanka. Která ze dvou nejsilnějších stran v zemi kandiduje do Senátu pod heslem „Prosadíme v Senátu Vaše zájmy“ a která se sloganem „Starosti řádného občana jsou i našimi starostmi“? Správná odpověď zní - je to úplně jedno. O plánech, s jakými ČSSD i ODS vysílají do horní sněmovny své zástupce, nám obě hesla řeknou totéž: vůbec nic. Nezodpovězena ovšem zůstává otázka, proč si zdejší pravice i levice dává do štítu tak triviální, a navíc úplně samozřejmé závazky.Jistě, většinový volební systém senátních voleb vyžaduje zcela jiný druh kampaně, než jakou na nás partaje útočily před jarním hlasováním o křeslech ve sněmovně. Největší díl práce leží na jednotlivých kandidátech a jejich co nejbližším kontaktu s voliči v každém obvodě. Bez toho by se i sebegeniálnější centrální stranická strategie změnila v prázdnou frázi. Nicméně „velké téma“, které tolik chybělo na jaře, se nyní - při patové situaci ve sněmovně - pro oba hlavní konkurenty nabízí samo. Proč tedy ČSSD neslibuje svým voličům něco ve stylu „změnu až do konce“ a ODS naopak nepředstavuje Senát jako „závoru na cestě zpět“?

Myšlenkovou impotencí ovšem neoplývají jen stranické sekretariáty, ale i samotní kandidáti včetně největších stranických es. „Váš hlas mě zavazuje,“ sděluje pražský primátor Jan Koukal. Pochopitelně, že zavazuje, ale sakra k čemu? Tomáš Ježek sice alespoň na mítincích slibuje, že okamžitě po usednutí do senátorského křesla hodlá přesvědčit své kolegy o nutnosti vzniku komise pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].