Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čas podzimních vášní

Podzimní konference hlavních britských politických stran - konzervativců a labouristů - patří ve Spojeném království ke stejně tradičním a neměnným rituálům a institucím, jako je čaj o páté, výměna stráží před Buckinghamským palácem či úterní a čtvrteční Question Time britských ministerských předsedů v parlamentu.

Podzimní konference hlavních britských politických stran - konzervativců a labouristů - patří ve Spojeném království ke stejně tradičním a neměnným rituálům a institucím, jako je čaj o páté, výměna stráží před Buckinghamským palácem či úterní a čtvrteční Question Time britských ministerských předsedů v parlamentu.

Co všechno se může stát

První dva říjnové týdny jsou zvláštním časem, kdy se obvykle rezervovaní Britové dokáží rozohnit, kdy zapomínají na anglické džentlmenství a z řečnických tribun častují své politické protivníky přízvisky a výpady, které pak pro zbytek sezóny uschovají zase hluboko na dno svých slovníků. Obvykle uctivý ministr zdravotnictví Stephen Dorell, který má pověst „hodného hocha“, neváhal přirovnat svou stínovou partnerku, stárnoucí Margaret Beckettovou, ke „gotické vykopávce“, na kterou měl ještě jako ministr kultury vydat certifikát památkové péče.Konference jsou i časem stranických plesů a báječných nočních flámů, stranických intrik a nekonečných filozofických rozprav o podstatě politické moci. Avšak někteří z delegátů - sotva se vzdálí rodinným krbům - zapomínají na mořském břehu konferenčních center na dobré mravy a vychování. Docela dobře by o tom mohl vyprávět bývalý konzervativní ministr Tim Yeo, který se před dvěma lety zapomněl v Blackpoolu na hotelovém pokoji se sličnou delegátkou z Londýna, což ho o devět měsíců později stálo ministerské křeslo a rodinný skandál. Nemanželská dcerka Anna-Marie se narodila devět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].