Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Velké dobrodružství Josefa Sudka

Vypadá jako samozřejmost, že dělá-li kdokoli svou práci nejlépe, musí se to nakonec projevit - třeba i tím, že se takoví lidé setkají. Ale čtyřsetstránková kniha Anny Fárové Josef Sudek o jednom z největších fotografů samozřejmostí není, a i v bohaté současné nabídce monografií působí jako zjevení.

Vypadá jako samozřejmost, že dělá-li kdokoli svou práci nejlépe, musí se to nakonec projevit - třeba i tím, že se takoví lidé setkají. Ale čtyřsetstránková kniha Anny Fárové Josef Sudek o jednom z největších fotografů samozřejmostí není, a i v bohaté současné nabídce monografií působí jako zjevení. „Je to hozená rukavice všem těm mohutným kulturním institucím, jež mají plné depozitáře děl a mezinárodní kontakty, ale přesto je pro ně obrovský problém vydat takovou výtvarnou publikaci,“ říká nakladatel Viktor Stoilov.Monografie vyšla pod firemní značkou TORST a je prezentována do 29. října v Galerii Václava Špály spolu s výstavou ze Sudkova díla. Teprve potom se dostane na pulty knihkupectví a bude asi o tři sta korun dražší.Váží tolik, co zdravé novorozeně, a je vyvzdorována doslova na celém století: Josef Sudek totiž přišel na svět 17. března 1896.

Šalba a klam

Sudek je nejpopulárnější český fotograf. Ví o něm celý svět euro-americké kultury, obdivují jej Japonci. Všude je přijímán nejen intelektuály a kolegy z řad umělců, ale i širokou diváckou obcí. A jak to u takových osobností bývá, mýtus pomalu zakrývá podstatu. Většina lidí vystačí se schématem. V Sudkově případě se ujala legenda rázovité pražské figury, která na cestě životem trousí neurvalé bonmoty a nějak mimochodem jí to fotografuje. Sudkovi se dobrosrdečně přiznává, že byl jakýmsi médiem, jehož prostřednictvím se zjevovala vyšší inspirace, schvacující tvůrce v náhlých poryvech. Takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].