Často hledáte, jak…
Obálka vydání 31/1995
31/1995 • 31. 7. – 7. 8. 1995

1995/31

Zahraničí

Týden ve světě

Respekt

První velké ryby

Filip Tesař

Když hlavní žalobce mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii Richard Goldstone zahájil letos v dubnu vyšetřování možného podílu Radovana Karadžiče a generála Ratka Mladiče na válečných zločinech, světová média to prakticky nezaznamenala.

Mururoa je u protinožců

Jaroslav Formánek

Francouzský prezident Jacques Chirac vydal v červnu oficiální komuniké, v němž světu oznámil obnovení pokusných jaderných výbuchů v oblasti jižního Pacifiku. V samotné Francii tím vyvolal skutečnou polemiku a zostřený mediální zájem pouze na několik dnů.

Rub a líc jedné zprávy

Teodor Marjanovič

Respekt číslo 29 podrobně vylíčil události, které předcházely pádu východobosenské enklávy Srebrenica, první ze šesti "bezpečných zón", vyhlášených Radou bezpečnosti OSN.

Rusko asi zrudne

Dimitrij Běloševský

V pátek 14. července podepsal prezident Jelcin v kremelské nemocnici výnos o datu parlamentních voleb. Tím alespoň formálně ukončil debaty, rozšířené v Rusku i ve světě, zda volby nebudou odloženy "na příhodnější chvíli". Nebudou.

Černé pondělí

Alžběta Hévrová

Přesně před týdnem, v pondělí 24. července, se v Tel Avivu opakoval teroristický čin z loňského 19. října (viz Respekt 44/94). Mladý Arab, vycvičený k sebevražedným útokům proti civilistům v Izraeli, vyhodil v centru města do povětří plně obsazený autobus.