Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kouřová clona nad Golany

Za husté kouřové clony, jež zastírala pravé úmysly partnerů, proběhlo ve Washingtonu jednání o míru mezi Izraelem a Sýrií. Tentokrát na úrovni velvyslanců - Itamara Rabinoviče a Valída Muálima.

Za husté kouřové clony, jež zastírala pravé úmysly partnerů, proběhlo ve Washingtonu jednání o míru mezi Izraelem a Sýrií. Tentokrát na úrovni velvyslanců - Itamara Rabinoviče a Valída Muálima. Od října 1991 byla jednání se Sýrií mnohokrát přerušena a znovu navázána, bez jakýchkoliv výsledků. Jenom premiér Rabin věřil, že průlom nastane již v roce 1994, že již loni se přistoupí k podpisu mírové smlouvy se Sýrií. Žádný průlom ovšem nenastal, navzdory tomu, že Rabin předem, bez jakýchkoliv podmínek, nabídl syrskému diktátorovi návrat celých Golanských výšin. Na štěstí Izraele to Háfizu Asadovi nestačilo. Ani pak nechtěl plný mír, diplomatické styky či ekonomická jednání se Státem Izrael.Předminulý týden se velvyslanci po tříměsíčním diplomatickém tichu scházeli téměř denně, zřejmě pili kávu a hovořili - zatím se neví o čem. Společné prohlášení nevydali, do tisku proniklo málo, v podstatě jen krátká zpráva, že připravili setkání vojenských expertů obou stran. Poté se Rabinovič vrátil do Jeruzaléma, aby osobně informoval Rabina, o čem si s Muálimem povídali. Logicky se tady nabízí otázka, co Sýrie vlastně chce a zda se izraelská vláda znovu nepouští do riskantní akce - odevzdání Golan, jež představují přirozený obranný val na severu země a zároveň zdroj většiny pitné vody pro Izrael.

Co chce Háfiz Asad

Na otázku, co by chtěla Sýrie, je odpověď snadná. Chtěla by vymazat Izrael z mapy a přitom by ruku k dílu přiložily i další arabské státy - s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].