Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Clearing se přežil, ale ještě nekončí

Ivan Kočárník musel být už skutečně rozčilen, když minulý týden předložil vládě návrh, aby jednostranně vypověděla Slovensku vzájemnou platební dohodu.

Ivan Kočárník musel být už skutečně rozčilen, když minulý týden předložil vládě návrh, aby jednostranně vypověděla Slovensku vzájemnou platební dohodu. Kabinet se však nakonec k jednání o tomto návrhu stejně nedostal, protože Kočárník nepožádal o jeho přednostní projednání. Za situace, kdy ministr nebude příštích čtrnáct dnů v republice (doprovází prezidenta na jeho cestě do Tichomoří), může tedy jeho návrh přijít na pořad jednání vlády nejdříve v půli dubna. Jenže na duben také připadá už dlouho plánované setkání českého a slovenského premiéra, kde se - podle Klause - bude jednat o „celém balíku česko-slovenských otázek“, včetně vzájemné platební dohody. Sečteno podtrženo: je velmi nepravděpodobné, že by česká vláda jednostranně vypověděla platební dohodu ještě před česko-slovenským „summitem“ v Židlochovicích.

Co slíbil Kozlík Kočárníkovi

Problém platební dohody, respektive clearingového zúčtování, není v tom, že se Slovenská republika snaží omezit dovozy obecně, ale v tom, že diskriminuje české dovozy víc než dovozy z třetích zemí. A umožňuje jí to právě zmíněná platební dohoda.Dohoda vznikla jako jakýsi polštář, který měl tlumit náraz rozdělení bývalé federální měny. Vstoupila v platnost 8. února 1993 při měnové odluce a umožnila, aby místo konvertibilních měn, v nichž obě země obchodují s celým světem, byly ve vzájemném obchodě používány obě měny národní, tedy česká a slovenská koruna. Jejich vzájemný kurz se při tom přepočítává přes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].